De-ale mele

Sîmbătă am fost.

Ne-am dus la unguri după tutun.

Am pornit cam tîrziu de acasă, pe la 10 şi pe ploaie. Dar drumul a fost uşor, pe la Ciucea nu mai ploua, dar sufla tare vîntul, de trebuie să ţin tare de volan şi dacă mai si trecea cîte un camion simţeam că se opreşte maşina.

De la frontieră am mers încet.Unu, că  sufla foarte tare vîntul şi doi, că este restricţie de 60km/oră pe primii 10km.

Baiul e că pe sensul înspre  ţară era o coloană de Tir-uri de 15 km.Adică, în Ungaria cînd e zi naţională sau liberă din diverse motive pentru toată lumea, camioanele au interdicţie de circulaţie.Să poată populaţia să circule în linişte, dacă vor să se plimbe cu maşina.Si normal, cînd le-au dat drumul s-au adunat din o grămadă de frontiere, a traversat în viteză ţara( că ei au autostrăzi) şi s-au aşezat la rînd la frontiera noastră.Asta înseamnă că la întoarcere va trebui să o luăm pe rute ocolitoare.

Buun! Am ajuns la destinaţie, omul ( vînzătorul) anunţat din timp a venit la magazin- căci acolo sîmbătă de la 12 şi duminica toate magazinele sînt închise- ne-a dat marfa, t şi în discuţii  în ungureşte şi romîneşte în legătură cu rutele de întoarcere am plătit şi ne-am văzut de drum.

Ne-a zis Csabi, că ar fi o ieşire spre vama Marghita, dar drumul pînă acolo este foarte rău.

O oprire la un supermaket din afara oraşului şi la drum.

Cam după 10 km, poliţia ne-a dirijat pe o rută ocolitoare.Atîta doar că nicăieri nu scrie OCOLIRE şi trebuie să mergi pe pipăite.Noi şi încă două maşini -una de Italia  şi una de Bihor- am tot pipăit pînă ce, după 30 de km, am ajuns la poliţiştii care ne-au dirijat.

Noroc că un poliţist a dat explicaţii amănunţite unui sofer cu un Volvo şi ne-a zis să-l urmăm.

Fraţilor, ăsta , bag sama că era nervos rău şi tare grăbit, că mergea foarte  repede.Am accelerat şi eu, dar drumul este extrem de rău.Noroc că nu circula nimic din sens opus şi puteam merge cînd pe stînga, cînd pe mijloc, cînd pe dreapta.Accelerări, frînări, curbe.

Ocolirea ne-a costat  cam 80km.

Am fost tentat să comentez la graniţă şi despre drumuri şi despre lipsa indicatoarelor de ocolire, dar am fost sfătuit să-mi văd de drum, căci exista riscul să mi se dea interdicţie de intrare la ei pe o perioadă de timp.Căci, se pare că  nici autorităţi de la ei nu le place să le aminteşti că nu-şi fac treaba.

Fără alte probleme am ajuns acasă şi ne aştepta un mesaj de la Csabi, proprietarul magazinului din Ungaria.

Işi cerea scuze că ne-a dat rest cu 10000 de forinţi mai puţin.

Ar fi putut să, orice. Căci noi nu ne-am făcut monetarul, plus că am făcut ceva cumpărături şi de la supermarket.Plus că ne este relativ greu să facem calcule, tentaţi să transformăm în lei.Plus că am fi putut să-i pierdem…

Clar, este un om extrem de corect şi după ce şi-a făcut casa ne-a  scris mesajul cerîndu-şi mii de scuze.

Frumos!

Altceva.M-am întrebat cum îşi rezolvă ei cîmpurile, căci n-am văzut nici un foc.Nici fum, nici urmă de ars. Si au ceva cîmpii pe acolo.Adică, cam cît vezi cu ochii.

8 răspunsuri

 1. În tinerețile noastre se vedeau atâtea focuri pe câmp? Parcă nu.

  Jos pălăria pentru Csabi! Dar să stii că se mai găsesc și pe la noi astfel de oameni. Mai rar, dar…

  • Cum spui şi tu, nu erau atîtea …aprinderi.Nu ştiu ce-i cu moda asta de a arde cîmpurile.Mai ales că mai determină şi accidente de circulaţie din cauza fumului.
   In ce-l priveşte pe Csabi,tot respectul.
   Am observat că la ei, cel puţin aşa mi s-a părut mie- oamenii sînt mult mai relaxaţi, liniştiţi, amabili.
   E drept că este un orăşel mic, dar e şi un pic staţiune balneo ( numai un pic pentru că e doar un ştrand cu apă termală, fără pretenţii).
   Eu sper să fie cît mai mulţi şi pe aici astfel de oameni.Si dacă ar fi şi la fel de relaxaţi, măcar în trafic, ar fi fantastic.

   • „Moda” asta aș spune că a venit ca efect al lipsei de mijloace de muncă, dar si ca urmare a… lenei. Am întâlnit prin țară ambele explicații pentru focurile acestea.

    În ce privește relaxarea oamenilor, am observat că ea este cu atât mai vizibilă cu cât te depărtezi de marile orașe. Mă uitam și în orășelul meu natal. Toată săptămâna este liniște dar, la sfârșit de săptămână, când vin „bucureștenii”, se umple de claxoane și de motoare turate la maxim.

   • Am fost acolo şi în timpul săptămînii şi la sfîrşit.Si e la fel de linişte.
    Oamenii sînt altfel.
    In plus, am observat că sînt altfel şi decît ungurii de la noi.Acolo n-auzi vorbindu-se tare şi foarte tare.Doar normal.Cîte un Hello sau Szia şi-şi văd de poveşti.
    Despre cei de aici am crezut că doar cînd sînt printre romani vorbesc foarte tare, dar i-am văzut/auzit şi prin Harghita la fel., adică ei între ei.
    Sîmbăta orăşelul, ca şi de altfel toate localităţile prin care am trecut, era pustiu.De parcă nu locuia nimeni acolo.E drept că sufla un vînt de te lua de pe picioare.O fi asta explicaţia.

 2. Mda, dincolo de drumul greu şi de ocolit şi gropi, măcar a venit acel mesaj care cred că a mai îndulcit puţin ziua. E trist cumva că ajungem să ne mirăm de lucruri normale, de reacţii normale.

  • Ne-am relaxat după ce am ajuns pe drumurile noastre care sînt mult mai bune. Atîta doar că traversează toate localităţile şi sînt aglomerate.
   Da, e trist.Dar eu mă bucur că am ajuns să întîlnesc normalitatea.Chiar dacă nu e de pe la noi cu speranţa că e contagioasă şi se răspîndeşte şi încoace.

 3. Autoritățile… cred că sunt peste tot cam la fel. Gospodarii nu. Am greșit și noi odată drumul și, în loc să venim de la Viena spre țară pe autostradă, am traversat Ungaria pe tot felul de șosele și drumuri. Am fost uluiți: peste tot asfaltul era ca pe autostradă, peste tot câmpurile erau cultivate și irigate. O frumusețe! Omul sfințește locul.

  • Pe unde am fost noi era un pic diferit.Adică toate șoselele interne erau foarte rele și nicăieri vreun indicator de OCOLIRE.
   Treaba ta dacă ajungi la Sîrbi sau altundeva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: