Fosilele Clujului

In Cluj si de jur imprejur se gasesc o gramada de fosile.

Vatra orasului si imprejurimile sale sint asezate pe un fundament geologic variat.Multe din deschiderile existente in lungul vailor Somesului, Nadasului,Capusului etc.sau ogasele de pe versantii dealurilor din jurul orasului contin diferite resturi de organisme care au fost pietrificate, devenind faune fosile.

O serie de aflorimente existente in apropierea orasului au devenit cunoscute atit in tara,cit si peste hotare prin faptul ca au servit la descrierea sau denumirea in literatura geologica de specialitate a diferitelor strate sau chiar asa-numitelor „stratotipuri” folosite pentru tipizarea unor depozite geologice de o anumita virsta.

Stratele de Cluj-calcare grosiere superioare,de virsta eocena;Stratele de Hoia,dupa numele dealului cu acelasi nume;Stratele de Cetate sau Cetatuie-oligocen superior;Stratele de Mera,stratele de Corus,stratele de Feleac,stratele cu „nummulites perforatus” ;Sau orizontul cu „Gryphaea eszterhazyi”-dupa numele lamelibranhiatelor cu acelasi nume.

Cel mai des intilniti sint nummulitii.Ca niste banuti de piatra.Dar se mai gasesc pe dealuri,in special primavara prin araturi mai pot fi gasite si

Hippochrenes amplus

mulaje de hippochrenes amplus.

Hippochrenes amplus

Hippochrenes amplus

Hippochrenes amplus

Adica se gasesc o gramada de melci,scoici,viermi,arici de mare,fosilizate sau mulajele lor.

Fosilistilor,Clujul si imprejurimile lui multumeste pe toata lumea!

15 răspunsuri

  1. Clujul a fost deci fundul unei mări .

    • Inainte sa fie Clujul,a fost marea respectiva.
      S-au gasit si fosile de vertebrate,de pasari,deci a mai fost si uscat in afara de mare.E vorba de milioane de ani.

  2. Marea Tetys parca? Mai lasat cu ochii lungiti dupa fosilele tale…superbe, cum le vezi? Eu ma chinui prin Bucegi si abia am gasit cateva :)))

    • Au fost mai multe bazine marine.Thetis,Panonica si inca,dar nu ma apuc acum sa le caut.Geologic sint catalogate in finctie de erele carora apartin,dar eu nu m-am specializat in asta si nici nu stiu pe de rost denumirile lor.Am prieteni care stiu tot ce se poate despre ele.
      Adrian,ce poate fi gasit,nu trebuie cautat in mod special,ca e mai greu sa gasesti.Mergi,arunci privire in stinga sau dreapta si daca e acolo,te cheama.
      Nu sint fosilist,cu exceptia lemnelor,dar daca le gasesc,nu le las acolo.Am destui prieteni pe care ii intereseaza.

      • Care-i baiu,Strongule?
        Nu le pot sti pe toate.Si sint convins ca cei interesati vor gasi raspunsuri la intrebarile lor.

      • niciun bai – doar imi placuse asta:
        ”ce poate fi gasit,nu trebuie cautat in mod special,ca e mai greu sa gasesti.Mergi,arunci privire in stinga sau dreapta si daca e acolo,te cheama.” 😉

      • Pe verificate-lea,daca mergi special sa cauti numai ceva anume,intr-un loc nespecializat pentru acel ceva,aproape sigur nu gasesti.Sau daca gasesti sint doar resturi alterate.Nu poti ignora natura in favoarea unui interes.Vei fi ignorat de natura.

  3. Peste tot a fost apa la un moment dat. Depinde numai de perioada din era si de timp. Eu am gasit pesti fosilizati de aproape 1 m lungime in varful unui deal din zona subcarpatica, dealul fiind cel mai inalt din zona (500 m altitudine) iar varsta lor variaza intre 5 – 8 mil de ani.Is multi ani de-atunci

    • Asa este Mihail.Vezi si raspunsul pe care l-am dat inaintea comentariului tau.
      Timpul are…timp sa modeleze,sa construiasca si sa darime.Noi,fiecare in timpul pe care il are,gasim cite una alta si incercam sa ne imaginam ce-a fost.Uneori reusim,alteori…

  4. Frumoase aceste cochilii fosilizate. N-am ştiut că se poate găsi aşa ceva în Cluj.

    • Cochiliile au disparut si au ramas doar mulajele lor.Astea-s mulaje.
      Cele din poze nu sint chiar din Cluj,ci din apropiere,dar sint si la Cluj altele,nenumarate.

  5. Exista cumva restrictii legale privind adunarea acestor fosile? Stiu ca o persoana a avut probleme cu legea acum cativa ani pentru ca a incercat sa vanda oua fosilizate de dinozaur.

    • Legea zice ca absolut toate tipurile de fosile apartin statului.Deci, in momentul in care ai pus mina pe ea, trebuie sa o duci si sa o donezi unui muzeu sau institutie specializata in asa ceva.
      Acuma, nenumaratele scoici comune sau mulaje de diversi melci ( moluste in general),nu e o problema ca le colectezi,dar n-ai voie sa le comercializezi.
      Chestiile speciale-mamuti,dinozauri,mamifere, sau oua- sint interzise la detinere sau comercializare.Decit daca poti demonstra ca le-ai cumparat de ex.de la un salon de specialitate: Munchen,Paris,etc.

      • Eu zic sa va mai documentati. Toate pot fi comercializate dar toate au nevoie de multe aprobari si nu exista nici o diferenta in lege in functie de cat de comune sunt.

Lasă un comentariu