Joan Baez

Nume de referinta in mzica folk.Un glas cu  puritate de cristal,o sensibilitate expresiva de exceptie.Prin anii ’60 a devenit una din cele mai iubite,mai populare si in acelasi timp mai controversate cintarete de folk din lume.

S-a nascut la New York in 1941,fiica a unui fizician mexican si a unei profesoare de limba engleza si de drama scotiana.

De timpuriu,primele notiuni musicale,ca si educarea,formarea vocii au coincis cu prezenta ei in diferite coruri locale.A invatat sa cinte la chitara si sa se acompanieze cu ea in evolutii vocale la Boston,inainte de a apare regulat la “Club 47” din Cambridge-Massachusets.Primul succes de proportii-recitalul tinerei de 18 ani,bucurindu-se de un larg rasunet-in 1959 la Newport Folk Festival.

In 1960 a avut primul album de folk traditional care cuprindea si multe balade scotiene.

Aparitiile periodice pe scene de concert mentin si argumenteaza popularitatea cintaretei dincolo de cercul iubitorilor muzicii folk propriu-zise.

Editate la un interval de un an,albumele 2,3 si 4 ii sporesc reputatia pe toate meridianele.Ea continua sa evolueze pe linia cintecelor folk traditionale,la un nivel remarcabil al tinutei interpretative:discretia si rafinamentul glasului,insotit de un acompaniament cit se poate de economic,ambianta incantatorie a muzicii,de un lirism simplu,sincer si nou,devin “stilul Baez” care cuceresc si emotioneaza si acum,peste ani.Cintecul “We Shall Overcome”,inclus in cel de-al treilea album,este identificat cu insusi crezul artistic al interpretei,este o concretizare a caracterului protestatar ce defineste genul folk-caracter pe care Joan Baez nu a contenit sa-l accentueze in creatiile sale,intruchipind,la scara unei intregi generatii,emanciparea constiintei politice a tinerilor din tara sa.

De remarcat faptul ca un alt mare nume al folk-ului,Bob Dylan,a fost ajutat efectiv de Joan Baez sa se afirme,integrindu-l in proppriile concerte.Din 1963 glasurile celor doi interpreti s-au unit in slujirea acelorasi idealuri promovate de cintecul angajat.In semn de omagiu reciproc,Dylan a scris mai tirziu melodia “Visions of Johanna”,iar Joan Baez,incepind cu discul nr.5 a inserat cu regularitate,alaturi de creatiile altor contemporani,compozitiile lui Dylan si albumul nr.10 fiind un dublu cu compzitii Dylan,interpretate de Baez.

In 1965,in Carmel Valery,Joan Baez a infiintat “Institutul de studii ale Non-Violentei” si a devenit un simbol national al protestului impotriva razboiului din Vietnam.

In 1968  isi publica autobiografia sub titlul “Daybreack” si o culegere de poeme,iar in 1970 apare in filmul Joan (titlul American al filmului fiind “Carry It On”.)

Pornind de la melodii “la moda”,apreciata interpreta si-a definit treptat o personalitate puternic conturata,deschizatoare de noi orizonturi,atit in plan artistic,cit si pe planul implicarii sociale a valentelor cintecului,astfel ca fiecare dintre creatiile sale reprezinta o modalitate de identificare cu ea insasi,cu principiile carora le-a ramas fidela.Albumele mai recente contin mult material original compus de Joan Baez si de sora ei Mimi Farina.

In 2010 inca mai concerta,iar ultimul album scos a fost in 2008

Albume:

1960-Joan Baez

1961-Joan Baez vol.II

1962-Joan Baez In Concert

1963-Boan Baez In Concert part. II

1964-Joan Baez S

1965-Farewell Angelina

1966-Noel

1967-Joan

1968-A Journey Through Our Time

1968-Any Day Now-Songs of Bob Dylan-dublu album

1969-David’s Album

1970-On Day At A Time

1970-The First Ten Years

1971-Blessed Are…

1972-Carry It On

1972-Come From The Shadiws

1972-The Ballad Book

1973-Where Are You Now,My Son ?

1973-Hits/Greatest and Others

1974-The Contemporary Ballad Book

1974-Gracias A la Vida

1975-Diamonds And Rust

1976-From Every Stage

1976- Gulf Winds

Si contributii la albumele „Woodstock-1970 si la „Celebration At Big Star-1972

9 răspunsuri

  1. forever young !

  2. ce naste din pisica 😉
    fiul lui Bob D

    • Am mai ascultat si altele (acum) si imi place cum cinta.
      Cred ca ar fi fost groaznic pentru Dylan ca fiul sau sa se faca lacatus mecanic.

  3. Intr-o vreme o mai vedeam/auzeam si la tv. Acum, le-a trecut. Frumoasa muzica, for ever young, intr-adevar.

    • Poate de-aia ca in 1997 si in 2003 sau 2005 a cintat si la noi in tara si s-a mai reactualizat protestul artistilor la vremea respectiva la razboiul din Vietnam.
      Se pare ca intr-adevar le-a trecut.

  4. Mi-a înflacarat adolescenta, are o voce de aur!
    Am avut fericita ocazie sa o vad toamna trecuta în concert! Mi-a transmis sentimente de nedescris!

    • Asta inseamna ca si tu ai avut norocul sa traiesti (aproape) pe viu muzica,la momentul aparitiei.Si in perioada aceea si dupa,au aparut multi muzicieni de mare valoare,iar muzica lor ramine „for ever young”.
      Ma bucur ca ai reusit sa o vezi si sa te umpli de energia muzicii ei.

  5. forever young, interpretat de joan baez, a condus-o pe Daria spre cer! În fiecare an, de ziua ei, acolo în câmp, o fredonăm împreună, eu de jos, ea de sus!

Lasă un comentariu