Oraşul de 5 stele

Articolul ăsta intră în categoria răutăţi.

De două zile mă cert cu o prietenă pe FB, în legătură cu demenţia de la Ditrău.

Nu, nu s-a lăsat cu înjurături, căci ne cunoaştem de 40 de ani, dar n-am reuşit să ajungem la un numitor comun, cînd am citit în presa locală că şi la Cluj, nişte…n-am încă cuvînt prin care să-i caracterizez, cetăţeni de pe o stradă din cartierul Gruia au făcut petiţii peste petiţii şi reclamaţii nesemnate- nici măcar atîta sînge în deget n-au, încît să-şi asume- pentru a fi eliminaţi nişte stăini cazaţi într-o casă de pe strada lor.Străini care lucrează  în Cluj cu forme legale.Si care n-au altă vină decît că sînt din Srilanka, iar proprietarilor viloacelor  de pe acea stradă nu le convine sau le este frică să nu-şi murdărească suv-urile.

Chiar sînt curios cîţi din cei care locuiesc acolo sînt clujeni.

Deci, care este oraşul de cinci stele?

In Cluj, pînă acum se vorbeau aproximativ 21 de limbi diferite.E clar că de anul trecut, cînd au juns aici şi vietnamezi,şi indieni, chinezi şi alţii, sînt mult mai multe limbi vorbite.

Pînă acum am încăput unul de altul, acum nu mai încăpem?

Mai ales că nu sînt probleme cu ei, nici n-au venit pentru ajutor social.

Muncesc.Si o fac legal, cu contracte de muncă.

A, că nu ne convine că ei sînt plătiţi mai bine decît localnicii, asta nu este vina lor ci a noastră că nu sîntem în stare să determinăm conducerea (rile) ţării să reglementeze general plata angajaţilor.Adică să fie plăţiţi şi cei de la privat ca cei de la buget.

Nu mai zic de nenumăratele alte  probleme ale oraşului care numai de cinci stele nu e.Sau o fi pentru vizitatori, căci de localnicii plătitori de taxe şi impozite nu le pasă edililor.

Ne place,cînd mergem prin ţările lor, să fim scărpinaţi, dar să nu-i vedem,nu?

Ne place, cînd ai nostri duşi la munci prin ţări străine sînt trataţi omeneşte, dar noi sîntem cu moţ.

Ne place cînd echipele noastre cîştigă datorită negrilor care joacă în ele, dar să nu vedem negrii.

Culmea, dar şi cei care vin aici să muncească au familii de întreţinut.Copii,părinţi.

Ne-am răhăţit de tot .

6 răspunsuri

 1. „ai nostri duşi la munci prin ţări străine sînt trataţi omeneşte” Astea sunt basme! Iti trebuie ani intregi ca sa fi „tratat omeneste”
  Oamenii aduc cu ei o alta cultura, religie pe care o sa o impuna cand sunt destui! Daca au reusit in vest o sa reusesca si in Romania!

  • Din cîte imi amintesc, turcii au ajuns în Germania cu mult timp înaintea noastră.Sînt musulmani, dar nu şi-au făcut moschei sau alte chestii pe acolo.S-au dus la muncă şi au muncit.
   Nu s-au dus la căpătat şi lenevit.
   Au timp să-şi facă tot felul de chestii doar cei care merg la ajutor social.Cred că, la fel, cei veniţi la noi în ţară la muncă, vor munci fără alte pretenţii şi figuri.

   • Nu si-au facut moschei atunci dupa razboi era si greu sa o faca si erau si putini! Intre timp fiecare oras are una exista chiar si in sate! Si atunci si acum nu sunt bine vazuti si pe buna dreptate pentru ca refuza integrarea iar acum fiind multi emit pretentii! Una din ele ar fi ca Grmania sa devina Turcia din care au fugit! Traiesc toti in democratie au drepturi si il aleg an de an pe dictatorul Erdogan!
    Si astea ce iti spun sunt lucruri actuale vazute nu amintiri!

   • In Germania trăiesc şi romani,şi bulgari, ucrainieni,ruşi, toţi ( sau marea majoritate) de religie ortodoxă.Imi închipui că şi ei au biserici, centre culturale,ziare şi reviste.Oare unii au voie, iar alţii nu?
    In ce-l priveşte pe Erdogan, e erdoganul lor. Ce ne f grija pe noi?
    Iar în cazul că şi Erdogan a fost ales de diaspora, să meargă diaspora să trăiască cu el.

 2. Am lucrat in multe tari si mereu pana intr-un an. Mereu a fost la fel, am dat si peste oameni care m-au discriminat ca sunt roman, am dat si peste oameni care m-au apreciat pentru cine eram. Atata vreme cat am acceptat drepturi egale tuturor, mi se pare ipocrizie crasa sa devenim mai catolici decat Papa. Mai mult decat atat, majoritatea chinezilor si filipinezilor din Bucuresti pe care i-am intalnit, sunt de o mie de ori mai civilizati si cu bun simt decat romanii. Deci, serios, nu mai bine ne vedem noi de Coronavirus decat sa facem afirmatii aiurea? In Romania, nationalismul exista doar pe stadion. La un plantat si ridicat o hartie de pe jos … doar hipiotii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: