Petarde

Zbîrnîie internetul cu cîinele mutiat de o petardă și se inițiază petiții peste petiții pentru pedepsirea copiilor.
Oare nu s-a gîndit nimeni că cîinele ăla putea face în mod obișnuit aport și cînd copiii au aruncat petarda a luat-o în gură să o aducă înapoi iar petarda a explodat.Că nu-mi închipui că un cîine stă cuminte să-i pui în gură ceva care arde.
Hai să ne amintim că și noi am fost copii, și noi am făcut bombe cu carbid și nu se știa în ce direcție va zbura conserva.Si noi am tras cu praștia cu pietre sau bile de rulment sau arc cu săgeți în vîrful cărora am pus cuie.Si atunci au fost accidente, dar erau știute doar în zonele respetive.

Nu era demenția televiziunilor și facebookului și isteria în masă creată de ele.Diferența e că atunci era mare rușine să fii adus la careu, la școală și mai ales mama de bătaie primită acasă regla cheful de a mai face prostii, căci părinții erau drastic trași la răspundere.
Căci da, adulții sînt vinovați de prostiile copiilor.
Cei care le-au pus în mînă petardele, cel care le-au vîndut așa ceva și mai ales cei de pe toate frontierele care sînt angajați să oprească intrarea în țară a tone de petarde și artificii.Ei trebuie trași la răspundere pentru toate nenorocirile produse atît oamenilor cît și animalelor.

14 răspunsuri

 1. Ai perfectă dreptate!

  Mi-ai adus aminte că pe vremea când eram în liceu erau „la modă” pocnitorile artizanale făcute cu fosfor. De obicei erau ținute în cutii de chibrituri, într-un strat de vată, ca să nu se… autoinițieze. Cu toate cestea, unul dintre colegii mei a ajuns la spital pentru că i-au pocnit în buzunar.
  Amintiri…
  Cu carbidul am propria mea experiență, nu foarte plăcută, dar care nu mi-a lăsat semne decât în amintire.

  • Ai fost printre cei norocoşi sau doar ai asistat la experienţele altora.

   • La prima experiență am fost norocos, apoi am învățat cum trebuie să procedez ca totul să fie în siguranță, inclusiv asistența.

 2. Subscriu cu totul! Excelent punctat!
  Mă gândesc că se fac bani frumoşi din asta, puţin probabil să răspundă cei cu adevărat responsabili.

  • De prin octombrie au început reclamele cu Crăciunul, că nici nu-ţi mai vine să sărbătoreşti.Practic de atunci au început să curgă în ţară petarde şi artificii.Toate trec pe la punctele de frontieră.Si din păcate, trec.

 3. Cainii nu ar lua in gura nici resturile unei petarde…
  Petarda nu a explodat in gura cainelui – veterinarul afirma ca ranile sunt produse din exterior.
  Catelusa maidaneza traia in zona din mila locuitorilor. Politaii merg pe ideea unui accident. Daca nu as fi vazut copii care aruncau cu pocnitori dupa caini maidanezi (sau nu!) as fi gandit, probabil, la fel, fara ezitare.
  Cine-i vinovat? Zic ca si tine: adultii… Prea multi parinti nu-si educa / supravegheaza copiii; politistii nu fac fatza vanzatorilor ilegali, si lantul slabiciunilor continua. Chiar ilegale fiind, un copil invatat ce e bine si ce e rau nu ar cumpara / nu ar folosi aiurea petardele. Parerea mea.

  • Unu-intră în ţară pe la punctele de frontieră.
   Doi-sînt comercializate la vedere.
   Trei-copiii au prea multe drepturi.
   Patru-părinţii răspund pentru copiii lor şi dacă sînt aspru traşi la răspundere, vor găsi ei modalitatea de a-şi corecta odraslele.

   • 1. mai ales ca in unele state (inclusiv europene) am inteles ca s-au interzis total „pocnitorile” („miza” e mare, altfel spus);
    2. la politia locala s-au facut la greu angajari si… tot nu sunt destui! (?)
    3. e bine sa aiba drepturi copiii, dar cineva trebuie sa ii invete si despre obligatii/responsabilitate;
    4. ar fi ideal sa se poata rezolva astfel.
    Cel mai simplu ar fi sa fie comercializate de… politisti (cele pentru distractia de sarbatori) – nimeni n-ar mai putea spune ca n-a stiut faptul ca nu are comerciantul autorizatie (si n-ar fi nici interzise cele putin periculoase).
    Colac peste pupaza! radulescu mitraliera, deputat psd, are un proiect de lege prin care permite copiiilor care au implinit varsta de 12 ani sa cumpere „pirotehnice” mai putin periculoase (acum limita e de 16 ani) iar cei care au implinit 16 ani sa poata cumpara si dintre cele mai periculoase; proiectul a trecut tacit de senat…
    Un fel de concluzie: peștele de la cap se impute.

   • Da, de la cap.Capul familiei-părinţii.
    Autorităţile locale.
    Autorităţile statale.
    Si mai ale, poporul care în mod normal ar trebui să hotărască ce şi cum.Fără a fi nevoie să ne raportăm la alţii ( alte popoare) care sînt ca ei, nu ca noi.

 4. Total de acord cu tine!

  Anul 2020 să vă aducă sănătate și numai bucurii la toți trei! La mulți ani!

 5. Ai dreptate în totalitate!
  Un 2020 plin de sănătate și realizări pe toate planurile!
  La mulți ani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: