De-ale mele

Nu dau sfaturi.

Mă refer la a sfătui pe tineri ce să facă sau să nu facă pentru ţară, pentru viitor.

Si am să explic de ce, după ce fac un scur pomelnic.

Bunicii şi o parte din părinţii noştri au reconstruit ţara după război.Că le-a convenit politica ori nu.

Cealaltă parte a părinţilor noştri au industrializat ţara, au  construit  fabrici, uzine, hidrocentrale, şesele, căi ferate şi nenumărate altele.Că le-a convenit politica sau nu.

Noi şi cîteva generaţii după noi, am continuat cu construirea, am dat de lucru şi locuinţe tuturor, dar am şi plătit datoria ţării.Am plătit-o cu frig, mizerie, întuneric, şi foamete de parcă noi am ieşit din război.Că ne-a plăcut politica ţării ori nu.

Tot noi am făcut şi Revoluţia.Să nu-mi vorbiţi de aranjamente naţionale şi internaţionale.Cei care au ieşit în stradă, cei care au murit atunci nu ştiau de nici un aranjament, doar că TREBUIE să fie atunci acolo.

De ce nu dau sfaturi?

Pentru că noi ne-am asumat revoluţia, dar nu şi ce a urmat.Cu toate că am fost, toţi ( sau aproape) de acord cu  Proclamaţia de la Timişoara, nu am aplicat-o.

Iar rezultatul se vede acum.

Deci, lăsîndu-le o astfel de moştenire, cum să mai pot să  dau sfaturi?

Sper doar să-şi dea seama singuri că cu ieşitul în stradă, la noi în ţară, nu se rezolvă nimic.

 

6 răspunsuri

 1. Bune și pertinente gânduri. Nu știu dacă îmi este permis un singur amendament; bunicii nu numai că au reconstruit ţara după război, dar mulți dintre ei au dus și greul celor două războaie – se înțelege care au avut șansa să supraviețuiască. Și foarte bine zis: „Că le-a convenit politica sau nu.” Nu l-am auzit niciodată pe bunicul, după ce fusese la Mărășești și mai apoi în al II-lea, că a ieșit în stradă să strige împotriva statului comunist fiindcă l-a desproprietărit… A înjurat printre dinți. Apoi a pus umărul să muncească și și-a îndemnat copiii și nepoții să facă la fel.

  • Si tata a fost în război.Si a fost rănit.Dar n-a beneficiat de nimic pentru că a fost rănit în luptele împotriva ruşilor.N-a avut nici o treabă nici cu politica, nici cu religia nici cu nimeni şi şi-a făcut viaţa aşa cum a vrut în limita condiţiilor impuse de vremurile acelea.

 2. Bunicul patern a fost in razboi. La Cotul Donului. Cand imi povestea, eram prea mica sa inteleg si sa pun intrebari. Azi as intreba, dar n-am pe cine! Cu ce s-a ales dupa toate suferintele indurate!? Cu NIMIC! Nu tu o pensie speciala, nu tu avantaje…nimic! Doar rani fizice si sufletesti!
  Zici ca iesitul in strada nu e o solutie!?? Mi-e si frica sa te intreb ce solutie vezi tu! Cred ca stiu, dar n-o s-o pun la poarta!
  Sa auzim de bine!

  • De la Golaniadă încoace nu s-a rezolvat nimic cu ieșitul în stradă.
   Mai ales că acum se iese duminica sau noaptea.Cine să vadă?Pereții?
   Ai auzit să-i fi tras de urechi pe reprezentanții localităților în parlament?Sau pe membrii partidelor de la guvernare?
   Recent a fost congresul UDMR la Cluj.N-a ieșit nimeni în stradă să-i ia la întrebări ce au făcut ei pentru țară.Căci de aceea sînt acolo, nu? Nimeni n-a zis nimic, i-au lăsat să-și facă sindrofiile, să vină cu noi și aberante pretenții.
   Să auzim de bine!

   • Cand vad in ce hal au ajuns oamenii, in ce hal inteleg sa vorbeasca, sa se comporte, sunt convinsa ca lucrurile vor merge tot mai rau. Pentruca totul depinde de oameni. Ce i mana sa iasa n strada? Nu i vad seriosi, revendicand ceva clar, durandu i cu adevarat ceva, dorind cu adevarat ceva. Ii aud injurand si i vad razand si distrandu se sau violenti. Astia nu vor nimic, decat dezordine, haos, tampenii.
    Ce ideal au ei? Ce vor ei sa faca n viata? Ce cred ei ca inseamna un om realizat?
    Noi am lasat ce am putut, nu se poate spune ca n am avut idealuri, morala, ca n am stiut ce vrem sau ce e bine si ce e rau. Generatiile tinere au ales si aleg ce vor, au de unde, cum noi nu am avut. Generatiile astea aleg facilul si derizoriul. Aleg constant manipularea si rasturnarea valorilor. Vor trai in lumea pe care singuri si o fac. Noi oricum plecam curand.

   • Si din cauza asta ziceam că nu le dau sfaturi.Oricum, nu m-ar asculta nimeni.Vor avea ce îşi doresc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: