Drumețind prin ploaie

Călătorului îi stă bine cu drumul.

Dar oare cîți mai sînt acei călători care merg.Cum erau cei care au mers la Ierusalim sau la Roma, pe jos.Cum erau cei care parcurgeau Drumul Mătăsii, sau cum erau cei care duceau cărți din Tara Românească în Transilvania.

In astfel de drumuri ai șanse mari să te prindă și ploaia.Si mergi, fără să mai vezi mare lucru împrejur, căci riști să-ți intre ploaia în ochi.Si mergi uitîndu-te doar inainte, la cîțiva metri în față , să vezi unde calci.Si incepe să nu-ți mai pese unde calci, căci peste tot e numai apă și aici începe pericolul.

Deci dacă nu-ți place să călătorești în orice condiții, mai bine stai acasă.Căci Salvamontul, Jandarmii, Pompierii, Vînătorii de munte, sau alții care  pot interveni în situații speciale, nu sînt Centura de siguranță.Ei doar recuperează ce a mai rămas din tine.

Să ne înțelegem.Mergi.Pas după pas, prin ploaia care cade fără întrerupere cînd mai tare cînd mai încet.O grămadă de cercuri și cerculețe prin bălțile întîlnite în cale și care sînt din ce în ce mai mari.Mergi și nu te mai gîndești la nimic- bună ocazie pentru meditații- căutînd, poate,  un  bun loc de campare.Dacă nu știi să-ți faci un adăpost în care să nu intre apa  și în care să poți face un foc pentru un ceai, o cafea sau o apă  cu zahăr încălzită  și să îți uști hainele, stai acasă.Căci obosit, ud pînă la suflet, sătul de liniște sau mai bine zis de sunetul monoton, perpetuu al ploii, vei face greșeli și-ți pui viața în pericol.Si a ta și a celor care vor veni să te recupereze de pe unde ai eșuat.

Cînd plouă tare sau mult timp fiecare pîrîiaș sau vale se umflă și devine vijelios.Deci nu sta în apropierea apelor curgătoare, căci pot să apară viituri Si nu e doar apă, ci și o grămadă de pietre și bolovani, copaci și chiar și mașini.Si odată prins acolo nu mai ai nici o scăpare.Deci, dacă nu esti în stare să-ți găsești un refugiu, pînă se oprește ploaia sau să alegi drumul greu, ocolitor, mai bine stai acasă.E mai sigur și mai comod.

Dacă nu ești pregătit pentru orice situație mai bine stai acasă.Căci dacă n-ai pelerină sau haine specializate pentru ploaie, vei fi ud de transpirație și fleoască de ploaie.Toate zonele care hainele sau încălțămintea se freacă de piele vor produce rosături, vei răci, iar în condițiile astea poți face multe greșeli, care să-ți pună în pericol viața.Si a ta și a celor cu care drumețești, în caz că nu ești singur.

Si aș mai spune ceva.Am observat că sînt mulți care fac trasee lungi într-o singură zi.Nu vorbesc de cei specializați în așa ceva, ci de cei care , uneori, după o săptămînă sau o lună, sau un an de muncă se pornesc să facă Piatra Craiului, sau Păpușa sau…

Zic eu că nu e bine.Căci oricît de tînăr ai fi și oricît de viteaz, drumul pînă sus este obositor și întotdeauna coborîrea este mai grea.Pentru că ,deja, ești obosit. Popas de odihnă peste noapte, iar de dimineața altfel poți să te bucuri de tot ce îți oferă coborîrea.Asta dacă n-ai ghinionul să fii în nori sau ceață…

Oricum, cred eu, problemele drumeției prin ploaie sînt valabile și la munte și la deal și chiar și la cîmpie.

10 răspunsuri

 1. Excelente sfaturile! Se cunoaște că ai bătut „la greu” potecile, pe orice fel de vreme.
  Dar câți dintre turiștii „de duminică” (tu știi la ce fel de turiști mă refer) le vor lua în seamă?

  • Poate că ar trebui puse panouri pe care să scrie că Salvamontul, Pompierii,Jandarmii și alții doar recuperează ce a rămas .

 2. Foarte adevarat si bine spus.Astfel de sfaturi ar trebui urmate de toti cei care se pornesc,indiferent ca sunt turisti ocazionali sau experimentati.Fara echipament e la fel pentru toata lumea.Pe Ceahlau in weekend a fost 1 grad si s-au surpat poteci.Sambata am intalnit oameni cu copii mici urcand muntele pe o ploaie rece si incapatanata,imbracati de vara si plangadu-se ca era asa de 3 zile.Ma intreb ce o fi fost in capul lor?

  • Se mai întîmplă şi să fii luat prin surprindere, că nu cred că cei cu care te-ai întîlnit au mers cu cei mici special să rabde frig, dar să insişti în greşeală, asta e grav.Ar fi trebuit să caute şi să găsească un refugiu sau să se întoarcă, lăsînd pentru altă dată excursia.

 3. Bune sfaturi! De le-ar urma toata lumea, mai ales aia care pleaca la drumetie montana in sandale…

  • Mă îndoiesc că vor fi ascultate, dar dacă nici nu zice nimeni nimic…
   Poate ar fi mai bine să fie afişate prin staţiunile montane şi-atunci pot fi taxaţi cei care încalcă regulile în mod deliberat.

   • Asa ar fi cel mai bine, pusa taxa…si sa usture buzunarul…cei de la Salvamont sa nu mai faca voluntariat..
    Unii merita pe deplin ce patanii patesc…ca sa ma exprim in termeni politicosi…ca ce gandesc l-ar speria si pe doctorul Megele…

   • N-ai cum să taxezi o mînă sau un picior rupt, dar s-ar putea taxa nerespectarea traseului sau intrarea pe trasee interzise.
    Problema e să conştientizeze oamenii că ceea ce li se poate întîmpla îi vor face pe ei să sufere.

 4. Excelente sfaturi! Drumețiile pe munte nu sunt o joacă și nu sunt pentru oricine. Dacă nu ești pregătit și instruit pentru toate problemele și „surprizele” pe care muntele și le oferă din plin…. așa este, mai bine stai acasă. Sau măcar să ai alături un cunoscător al muntelui, pe care să te bazezi.
  Numai bine și o zi frumoasă! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: