De-ale noastre.

Incerc să arăt pe aici, în special prin fotografii, doar ce este frumos.Căci urîtul este atît de prezent, încît îl vedem toţi, la fiecare pas.Dar, sînt situaţii cînd…

Mai nou, autorităţile au mutat indicatoarele de sfîrşit de localitate pînă la limita hotarului.Si din cauza asta întîlneşti, pe şosea, cîte trei patru localităţi lipite.Asta poate să însemneze 10-20 km de mers cu 50 la oră şi uneori cu 40 şi chiar cu 30 la oră.Normal că în condiţiile astea un drum de 280 km ajunge să fie parcurs şi în 5 ore.Iar rezultatul nu poate fi decît oboseală, nervi şi…poate duce la mult mai multe accidente.Si dacă, după ce scapi de cîte un astfel de „megalopolis”, mai nimereşti cîte un nemernic care se dă cu maşina tot cu 50 la oră, chiar dacă are voie cu 90, iar din sens opus maşinile sînt sudate, deci nu poţi depăşi, îţi ceri moartea ( şi normal, a celui care face manevra asta sau a celor, căci am avut norocul de trei astfel de plimbăreţi).

In drumul nostru am trecut şi prin Sovata.Normal că am făcut o pauză de calmare şi să se mai mişte şi căţelul nostru.Mi-a plăcut acolo.Un orăşel-staţiune curat, cu oameni civilizaţi, construcţii care respectă privitorul şi specificul.

A, ne-a tentat o îngheţată.Kurtos – kolacs  cu ciocolată şi îngheţată.Măi fraţilor, ideea nu e rea, dar dacă nu e  pusă toată compoziţia asta într-un vas păţeşti ce am păţit şi noi şi toţi cei care şi-au luat.E clar că a doua oară nu mai luăm.Adică ne-am uns de îngheţată şi ciocolată lichidă pe mîini, pînă la coate, pe haine , pe faţă…pentru că kurtoşul are două găuri, iar cînd e cald  compoziţia se topeşte.Deci ori o lingi foarte repede  şi te doare gîtul sau capul, ori…Altfel, e foarte bună.

Am mai fost la o păstrăvărie,Cîmpul Cetăţii.N-a ştiut nimeni să-mi spună unde este cetatea de la care s-a luat denumirea.

Buun! Nenumărate lacuri unde primeşti undiţă şi poţi să pescuieşti.Tot copilul prinde păstrăvi.Îi vezi cum înoată, jur împrejur munte, flori,amenajat frumos.Restaurant cu terasă deasupra apei şi normal că pe lîngă alte nenumărate mîncăruri  este şi păstrăv în diverse preparate.

E clar că peştele e proaspăt, mîncarea e de calitate, decorul frumos amenajat, dar…că nu pot să tac, tare mare zgomot.Aici s-ar potrivi o paranteză-pînă acum am crezut că ungurii vorbesc tare, cînd sînt printre alţi oameni, pentru că sînt convinşi că nu-i înţelege oricine şi să-şi dea importanţă.Ei, se pare că m-am înşelat.Că şi ei între ei vorbesc tot foarte tare şi dacă sînt mulţi…

Plus o grămadă de copii care săreau, dansau, strigau, urlau.

Poate am nimerit eu un moment mai prost, cînd şi restaurantul şi terasa erau pline, că sînt norocos.

Oricum, porţiile sînt mari şi mîncarea e ieftină.Chelnerii sînt politicoşi, atenţi la orice nevoie a clientului  şi eficienţi, fără a te deranja.

Probabil, în timpul săptămînii este un bun loc de odihnă, relaxare , pescuit şi drumeţii montane.

Ar mai fi ceva.Nu ştiu de ce a fost premiată Turda  de Europa, căci are nişte drumuri de mori.Nu poţi să te bucuri de priveliştea balcoanelor pline de muşcate, că trebuie să ocoleşti nenumăratele canale de pe drum, care sînt mai sus şi care pe lîngă că te scutură, îţi şi uzează tot ce ai în partea din faţă a maşinii.Capete de bară, bucşi, etc.Asta în zona unde au fost reparate drumurile, că mai sînt şi zone în care nu s-a făcut nimic şi e plin de gropi, crăpături şi umflături.

Ajunge?

Deocamdată da.

Reclame

3 răspunsuri

 1. Mdeah…ai pus punctul pe i.
  Kurtos cu inghetata am mancat anul trecut, in Praga. Insa kurtosul era ca un cornet, nu deschis in ambele capete. Io-s o avida consumatoare de dulce, insa kurtosul ala mi s-a parut exagerat de dulce.
  Galagia este preponderenta…am observat ca parintii nu-si mai stapanesc copii si ii lasa liberi…Nu mi se pare ok, atata vreme cat acesti copilasi nu sunt intr-un loc de joaca special amenajat pentru ei. Dar daca si parintii sunt indolenti, ce pretentii poti avea?
  Inca mai este in urbe aici un local numit La Pisici. Da, are pisicute multe.Veneau parinti cu copilasi sa vada pisicutele, sa bea o cafea parintii…un suc copiii…ei bine, era un calvar ptr angajatii localului sa tot explice parintilor ignoranti ca pisicutele nu sunt obiecte si sa isi tina odraslele langa ei sau macar sa le spuna sa lase bietele animalute in pace.
  Te plangeai de sat in sat si 50km/ h? Ai fost prin judetul Gorj?! :)))) Acolo numai sat in sat si comuna-n comuna…

  • Dacă ar fi să aleg între bere şi îngheţată, aş alege îngheţata.Dar o prefer în gură, nu pe mîini sau pe haine.
   N-am fost prin Gorj de pe vremea Daciei.Si pe timpurile alea nu era circulaţia de acum.Plus, limita în localitate era de 60/oră.
   Oricum, am constatat cu părere de rău că s-a generalizat lipsa de respect pentru „colegii” din trafic.
   Mai apare cîte un străin.Adică străin-străin, nu român în maşină străină şi care ne mai arată ce înseamnă respect, curtoazie şi…răbdare.
   Nu sîntem în stare să facem autostrăzi? Măcar şosele cu patru benzi să avem şi-atunci poate fiecare să-şi facă damblaua.

   • Chiar si pe 4 benzi e nebuneala.Imi povestea un coleg cum mergea pe banda 1 intre Deva si Sibiu pe autostrada si cum o duba l-a depasit in viteza pe banda de urgenta, ca era la concurs de viteza cu un Audi de pe banda 2.
    Ai dreptate cu strainii. Am afirmat si sustin ca sa fi sofer in Romania, inseamna sa fi sofer.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: