Atenţie la mocăniţă!

Am mers cu un prieten care a terminat medicina, să aleagă locul unde va practica.Avea de ales între  Abrud şi Baia de Aries.Omul s-a interesat ce clinici sau spitale  şi ce fel de populaţie  sînt în zonele respective.A ales Baia de Arieş pentru că e un orăşel micuţ, de munte şi cu exploatare minieră.

Buun!

.Paralel cu şoseaua era- încă mai este, dar nu mai funcţionează- linia mocăniţei care transporta tot felul de la Turda pînă la Abrud.Acum mai circulă doar de la Cîmpeni la Abrud.Cîţiva kilometri.

Normal că datorită reliefului linia intersecta destul  de des  şoseaua, dar avînd în vedere circulaţia redusă la vremea aceea, nu erau prea multe probleme.

Din cauză că ne-am lungit în Baia de Arieş am pierdut şi autobuzul şi mocăniţa, aşa că am pornit pe jos fără nici o grijă, deşi mai mulţi şi de la spital şi de prin localităţile întîlnite ne-au recomandat să rămînem locului pînă dimineaţa.Am întrebat care ar fi motivul grijii lor şi am aflat că…noaptea e periculos.

Am rîs de fiecare dată pentru că am călcat împreună munţii şi ziua şi noaptea şi n-am păţit nimic.De ce ar  fi mai periculos pe şosea?

Ne-a zis un paznic de noapte  din Sălciua  „că umblă tot felul, care nu-s normali”.Adică, oameni bolnavi psihic, nebuni? am întrebat noi.

Nuu, nuu.Nu-s oameni.

Lămuriţi, ne-am văzut de drum.

După ce că era o noapte fără lună şi nu se vedea mare lucru- şoseaua nu era marcată- s-a pornit şi o ploaie măruntă.Nu era nici un bai.Mergeam povestind, glumind sau tăcînd ascultînd liniştea ploii şi din cînd  în cînd glasul Arieşului în treceri peste pietre.

La un moment dat  la o trecere a liniei peste şosea , cineva din spate fugea spre noi strigînd: Atenţie la mocăniţă! Atenţie la mocăniţă!

Nici vorbă de vreo mocăniţă la ora aia, dar l-am aşteptat pe om să-l liniştim şi să mergem împreună mai departe.

Era un tînăr cam de vîrsta noastră şi am bănuit noi că era cioban.Îmbrăcat cu veston militar, pantaloni groşi de pănură, bocanci militari, iar pe cap o căciulă de oaie, întoarsă pe dos, de se vedea albul de la distanţă.

Am mers împreună pînă aproape de Buru.Nu prea era vorbăreţ, cum ne aşteptam, n-a vrut ţigări de la noi şi doar mormăia din cînd în cînd.Parcă vorbea cu un cîine, dar n-am văzut aşa ceva in apropiere.Si de cîte ori trecea linia mocăniţei peste  şosea se agita  şi repeta, griji la mocăniţă!

Ajunşi înainte de Buru, cam pe la intrarea spre cabană a zis că el nu mai vine  şi…Mulţam că m-aţ primit tovarăş şi aţ vorovit ( vorbit) cu mine, că alţîî cînd mă văd o iau la fugă zdierînd ( srigînd, urlînd).

Ne-am întors să dăm mîna cu el şi…nu mai era.

17 răspunsuri

 1. M-au trecut fiori. Cum aţi gestionat „situaţia?” după ce aţi realizat că… nu mai era?

 2. Chiar că fiori reci pe șira spinării.. Am mai auzit de la o cunoștință despre astfel de apariții, care apar în mijlocul șoselei noaptea…

 3. Inteleg din comentarii ca exista o urmare, dar chiar si fara ea deja e cu fiori reci. Acum, nu stiu daca vine in contradicție cu povestea sau nici macar nu are legatura, dar citeam de curand in presa ca niste oameni deștepți de la NASA parca tocmai au demonstrat ca nu exista fantome. Ceea ce m-a desumflat ca mie imi plac poveștile cu ele sau cu aluzii la ele :).

  • Va mai fi o urmare, dar mai încolo.
   Nu ştiu ce au studiat cei de la NASA, dar eu m-am mai confruntat cu astfel de , nici nu ştiu cum să le spun.
   https://fosile.wordpress.com/2015/05/29/petru-mos/, este un exemplu şi mai sînt şi altele la capitolul Întîmplări neobişnuite.

   • Greseala mea, CERN a zis, nu NASA. Altfel, explicația (lui Brian Cox, fizicianul de la BBC) este vaga ceva legat de energia pe care acceleratorul de particule ar fi identificat-o deja daca exista. Energia generată de spirite :).
    Am citit articolul tau mai vechi. Interesant, captivant, inexplicabil. Banuiesc ca iti schimba viziunea o astfel de experienta…

   • Nu mi-o schimbă sau poate e gata schimbată ori altfel decît la ceilalţi.
    Ce ştiu din cele citite despre fantome e că se prezintă sub formă de abur, un fel de ceaţă, un fel de proiecţie holografică, ori ce am întîlnit eu în cîteva situaţii au fost oameni ce păreau ( sau erau) în carne şi oase, dar care… şi nu mai ştiu să explic.
    Avînd în vedere că nu mi s-a întîmplat niciodată ceva rău, ba chiar dimpotrivă, nu îmi este frică şi nici n-am resentimente.
    Pur şi simplu le accept ca pe orice alte manifestări ale naturii, pe cărările căreia se întîmplă să mă aflu şi eu.

   • De aceea zic ca e extraordinar. Pentru ca se incearca a se demnostra daca exista conturul acela, aburul cum ii zici, energia…Dar nu se explica niciodata aparitiile in carne si oase ale cuiva care nu mai este dupa toate notiunile cunoscute de noi. Povestea ta ma face sa ma gandesc la celebra serie Lost…
    Experienta directa nu am avut dar am trait cateva intamplari inexplicabile si desi au fost in vis, cred cu convingere ca nu a fost doar subconstientul meu ce cauta raspunsuri sau asigurari ci a fost exact ceea ce era, o aparitie linistitoare. Altfel, cineva drag mie a avut o intalnire iesita din comun care cred ca i-a marcat destinul intr-un mod exceptional… Nu induce teama o astfel de intalnire… Imi place cum ai finalizat, ca le accepti ca pe orice alte manifestari, nu ca pe o bizarerie dincolo de intelegere…

   • Monik, am avut multe experienţe, altfel şi de aceea am iniţiat acest capitol.In ideea de a-i ajuta şi pe alţii să conştientizeze ce se întîmplă în jurul lor, mai ales.
    Poate că sînt un norocos şi am avut numai experienţe pozitive
    https://fosile.wordpress.com/2011/07/17/intilnire/
    Dar orice fel de experienţe am avea, cred eu că trebuie să le luam ca pe ceva normal.Pentru că,nu-i aşa, nimic nu este întîmplător.
    Eventual aceste întîmplări din viaţa noastră sînt nişte sugestii şi ne rămîne nouă alegerea modalităţii de a continua într-un fel sau altul.

 4. Interesanta plimbare. 🙂 Poate ca nu degeaba se spune ca noaptea are un farmec aparte. 🙂

 5. Bine că am aflat!
  Nu trec pe -acolo nici dacă….
  Da, dacă trebuie? !
  Fie ce-o fi 😊
  Aștept continuarea, curiozitate maximă!
  Seară faină!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: