Nimic buc

RADU VIDA  Ziarul Făclia http://ziarulfaclia.ro/nimic-bun/

Istoria nu are nevoie de avocat.

Evenimentele se desfăşoară independent de voinţa noastră. Şi, dacă se întîmplă să ne placă sau nu, asta nu înseamnă că am măsluit fapte din trecutul nostru. Sau că le-am acordat un nimb poate nu întotdeauna meritat. Evenimentele însăşi devin însă subiective şi fiecare dintre noi, deştept-foc sau sărac cu duhul, le interpretează în funcţie de o mulţime de factori. Iar politicul şi interesul naţional, în acest caz, nu sînt pe ultimele locuri. Nu arareori, anume fapte din istoria popoarelor devine legendă şi, oamenii acceptă, în funcţie de nivelul de cultură şi posibilitatea de filtrare mai mult sau mai puţin obiectivă a situaţiilor, poveştile frumoase despre una sau alta din epocile trecutului.

Nu şi în ultima vreme!

Istoria noastră este terfelită de la un capăt la altul. Nici strămoşii – ca entitate distinctă de popor sau naţiune – nici personalităţile care au marcat momente mai mult sau mai puţin importante din devenirea noastră nu au trecere în faţa tăvălugului necruţător. Critic. Defăimător. Mincinos, pînă la urmă. Şi asta nu mi se pare în regulă. Dacii au fost un popor mult mai sîngeros decît descriu istoricii vremii, descrieri confirmate de certe descoperiri arheologice; romanii, cu toate că au venit să ia pămînt şi apă, sînt văzuţi ca nişte oameni de treabă, mînaţi spre aceste meleaguri doar din dorinţa de a stăvili popoarele migratoare; în viziunea unor ziare şi reviste „independente”, Evul Mediu din Moldova, Ţara Românească şi Transilvania este mai întunecat decît mizeriile Inchiziţiei şi atrocităţile spanioleşti în cele Americi; Decebal nu mai e chiar un iubitor de neam, iar Zamolxe a fost doar un simplu muritor; Ştefan cel Mare ar fi fost numai gagicar, beţiv şi gurmand, de unde şi întrebarea „firească” dacă chiar a fost şi Sfînt; Mihai Viteazu a fost doar un simplu cuceritor şi nu s-a gîndit niciodată la unificarea tuturor românilor; Brîncoveanu a fost doar un accident al istoriei şi aproape că i se neagă vrednicia culturală, istorică şi dragostea faţă de neam; turcii? Nici că ne-ar fi asuprit chiar aşa de tare;  s-au descoperit dintr-o dată tot felul de fapte bune pe care le-au făcut domnitorii fanarioţi, regii străini şi, mai înspre zilele noastre, acţiuni ale Franţei, Germaniei, Statelor Unite ale Americi.

Dar noi n-am făcut nimic bun.

Noi, adică poporul român. Şi oamenii lui cei mai de seamă. Limba română nu-i chiar latinească, Eminescu nu-i chiar aşa de mare poet pe cît zicem, (asta ca să nu pomenim nimic despre Păunescu), se vorbeşte tot mai mult de „păcatele lumeşti” ale lui Enescu, în loc să se scoată în evidenţă (dacă mai e nevoie) valoarea incontestabilă a creaţiei sale componistice, despre Brîncuşi – numai de scandaluri şi mai nimic despre cel mai mare precursor al sculpturii moderne…

Nici vremurile noastre n-au nevoie de avocat.

Dar nu se poate să acuzăm, fie şi de dragul scandalului, MAI sau SRI doar pentru că s-au hotărît să-şi cumpere maşini noi şi performante. E la mintea cocoşului că aceste instituţii nu-şi pot face treaba cu căruţa trasă cu boi, dar legăm de nişte biete maşini sărăcia, copii instituţionalizaţi, chinul pensionarilor… Nedrept!

După cum tot nedrept mi se pare să nu ne vedem, pînă la urmă interesele. Iar printre acestea este să avem o istorie adevărată, cu personalităţi care ne-au făcut cinste şi un prezent în care să cîntărim cu exactitate priorităţile. Şi să nu ne batem joc de nimic şi nimeni.

Se poate?

Reclame

Un răspuns

  1. Eu cred ca toate acestea au un scop. Moralul și încrederea în forțele proprii sunt foarte importante, mai ales la noi, romanii, caci suntem un popor cu emoții puternice. Suntem chiar dominați de emoții, iar dacă acestea sunt negative, rezultatul nostru e tot negativ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: