Credința

Abia ajuns acasă am văzut și auzit o grămadă de păreri, de înjurături, de urît.

Vreau doar să spun că în Transilvania, de sute de ani credincioșii l-au găsit pe Dumnezeu în bisericuțe mici din lemn, nu în catedrale.Multe au fost bombardate sau arse de alți creștini,dar Dumnezeu a fost mereu acolo, iar credința și ortodoxia a existat și a continuat.

Si prin munții Bucegi și prin  munții Buzăului și prin alti munți,  credincioșii L-au găsit pe Dumnezeu în chilii în stîncă, nu în catedrale.

Respect pentru toți cei care împreună cu TAXI și-au exprimat credința!

15 răspunsuri

 1. De acord cu tine.

 2. Şi eu subscriu. M-au întristat reacţiile apărute imediat după lansare. Domnul Leşe, de exemplu, m-a dezamăgit.

  • Important este că a participat, cu entuziasm.
   Faptul că după aceea s-a aliniat poate fi o rămăşită a vremurilor cînd toţi trebuiau să fie aliniaţi.
   Să-l apreciem şi pe el pentru ce a făcut.
   Pentru ce va mai face, vom vedea.

 3. „În biserici existã catapetesmele zugrãvite cu chipuri de sfinţi, în larg aveam doar bolta cerului şi iluzia orizontului de neatins. Exista în larg o credinţã purã şi primitivã în care nimeni nu cunoaştea rânduieli şi ritualuri sofisticate, acolo nimeni nu avea nevoie de un altar aurit la care sã se închine, casa lui Dumnezeu era pretutindeni iar noi ne rugam oriunde prin ea.” Asa am descris eu intr-un articol legatura noastra a navigatorilor cu DUMNEZEU, adica fara altare de aur si icoane noi eram doar niste netrebnici necredinciosi??? Credinta nu sporeste odata cu averea!

  • Aşa este cum ai descris tu şi aşa ar trebui să fie peste tot.
   Dumnezeu este totul, este în toate.
   De ce căutăm noi ( unii) să-l îngrădim?

 4. D-zeu preferă oamenii! 🙂

 5. subscriu.
  Eu vin din moldova. Stefan a fost facut sfant nu pt catedrale sau viata sa, ci pentru..bisericile de lemn, avem una in oras, acolo simtii ca avem incarcatura istorica si spirituala….
  Daca ar fi fost ca romanii sa adore catedralele, eram toti la cea din Alba iulia, locul unirii romanilor, locul unde regele a fost incoronat etc. dar nu.

  In rest, mai adaug o mica remarca: sunt atatea melodii tampite scoase (despre bani, sani, dusmani, stiti voi) – la asta au reactionat … tocmai si-au aratat toleranta multi dintre falsii crestini din jur.

  • Cred că este un fel de boală asta cu atacul la tot ce apare.In special dacă este de calitate.
   După tragedia de la Colectiv, toată lumea îi atacă pesingurii care au făcut ceva.Adică pe medici si pe cei de la Salvare şi Smurd.
   Interesant că nu-i atacă nimeni pe poliţişti, procurori, primari, pompieri etc.

 6. De aceeași părere

 7. Eu cred ca adevărata credință o au pustnicii, aceia pentru care biserica e cerul, pădurea sau grota în care trăiesc. Dar nu numai pustnicii, ci și mama care-și iubește copilul (de exemplu) este un om plin de credință, chiar dacă noi nu o numim credință, din cauza ca nu are legătură cu nici un ritual. Cei care simt și înțeleg natura sunt tot niște oameni credincioși, zic eu. Si cei care se roagă pentru sufletul lor sunt tot niște oameni credincioși.
  Bisericile sunt făcute pentru practicarea credinței în grup (nu știu dacă e corect spus). Mărimea bisericilor cred ca tine (la modul practic) de numărul celor care se duc la slujbe. In Transilvania au fost interzise construirea bisericilor ortodoxe din piatra (mai trainice și mai greu de incendiat), de aceea s-au construit atât de multe biserici din lemn (acum sun, inseamna ca t celebre). La noi, în zona Moldovei, bisericile din lemn sunt foarte rare, chiar și mănăstirile sunt din piatra. Exista chiar și mănăstiri fortificate. O mănăstire fortificata apară mai bine credința? 🙂
  Într-un sat mic e nevoie de o biserica mica, într-un oraș mare (mai ales dacă se intenționează sa sa tina slujbe grandioase, televizate, la care sa se prezinte diverși politicieni etc.) – e nevoie de catedrale. 🙂
  Totuși, dacă mersul la catedrala poate sa nu aibă nici o legătură cu credința, la fel și mersul în biserici mici poate sa fie doar un simplu ritual sau o obligație făcută din frica de Dumnezeu.
  Eu cred ca avem destule biserici (și încă se mai construiesc, exista popi fără parohii și trebuie sa le creeze locuri de munca 🙂 ) dar cred ca catedrala asta a mântuirii neamului este un subiect de discuție artificial, care nu are nici o legătură cu credința. La fel de artificial ca și necesitatea construirii ei. Într-adevăr, biserica a jucat un rol important pentru neamul romanesc, dar nu cred ca dintr-o catedrala va veni mântuirea neamului, e doar un fel de propaganda.
  Mai bine ne-am vedea de păcatele noastre, decât sa ne certam atât de mult pentru un subiect care nici măcar n-are legătura cu credința. 🙂

  • Pe vremea cind erau putini cei care stiau sa citeasca, erau probabil necesare locuri de intilnire pentru popularizarea Sfintei Scripturi.
   Acum nu se mai pune problema.
   Pe de alta parte, exista o Catedrala a Neamului, la Alba Iulia.Acolo au fost incoronati regi, domnitori, s-a infaptuit unirea si se comemoreaza sfintii inchisorilor.De ce ar fi nevoie de inca una?
   Ziceai de orase.In fiecare cartier s-au construit nu una ci mai multe biserici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: