Semne si semnale

Modalitati de comunicare la distanta au existat dintotdeauna, chiar daca inca nu era inventat telefonul, telegraful,satelitii sau alte modalitati tehnice.

Ciobanii, inainte vreme, se foloseau de fluier .Aveau un libaj bazat pe sunetele fluierelor cu sonorizari mai inalte sau mai joase in functie de distanta  sau de mediul in care trebuiau sa comunice (  munte, padure, cimpie) si doar dupa ce se intorceau acasa, pentru iernat foloseau fluierele  pentru cintec si joc.

Pentru informatii la distanta mare foloseau inscriptiile pe lemn. Frumoasele bite ciobanesti , incrustate, erau adevarate  buletine de identitate.Lasau bucati de lemn incrustat in locuri dinainte stabilite sau le trimiteau cu ajutorul ciinilor.

Padurenii aveau alte modalitati de comunicare.Unele dintre ele s-au perpetuat pina azi.Marcajele.

Cu ajutorul insemnelor pe copaci indicau direactia.O creanga taiata pe jumatate si lasata sa atirne indica o schimbare de directie.

Pentru semnalari imediate la distanta loveau copaci in anumite moduri sau imitau diverse animale.

Muntenii se foloseau de pietre.Cu ajutorul gramezilor de pietre  asezate in anumite feluri erau comunicate directia  si alte elemente specifice zonei de parcurs.

In Masivul Fagaras erau utilizate bucati de ardezie de diferite grosimi pentru comunicare sonora.

Am fost cindva, cu un culegator de folclor.Era pe vremea cind, inca , se mai putea culege cite ceva.

Alte, multe, informatii le-am aflat singur direct de la munteni sau padureni care inca mai stiau si erau bucurosi sa le transmita.

Anunțuri

9 răspunsuri

 1. Acum suntem la polul opus…în plină inflaţie de comunicare. Pe vremea mea…sună aiurea, dar înainte vreme comunicam cu rudele, cu prietenii prin scris, prin scrisori, care, fără să fie parfumate la propriu, aveau un parfum, o savoare palpabilă a scrisului CELUILALT.

  • Asa-i.
   Aveai o stare de spirit speciala pentru a scrie, a reproduce sentimentele, senzatiile.Stare care era transmisa si cititorului.
   Eh, s-au schimbat vremurile.Nu mai este important ce si cum te simti si nici ce si cum se va simti cel care iti primeste comunicarea.
   Cu toata tehnologia care ne sta la picioare, nu mai avem timp.

   • Pentu mine a fost şi rămâne această comunicare, chiar dacă nu mi se răspunde la scrisoare cu altă scrisoare. Eu scriu pe hărtie şi mi se răspunde pe net…Este adevărat că o fac din ce în ce mai rar, simt că dispare nevoia de empatie, chiar mi s-a reproşat, că de ce mai pierd vremea cu scrisorile…Este adevărat că mai comunic cu UNII care apreciază această nevoie.

 2. Ferice de cei care au apucat să înveţe aceste forme de comunicare, moştenite din moşi-strămoşi. Ne bazăm prea mult doar pe tehnologie, dar cine ştie la ce vom mai ajunge în viitor şi dacă nu vom fi nevoiţi să ne întoarcem şi la cele vechi? Cine mai ştie?

  • Probabil vor fi inventate altele noi.
   Nu mai sint prea multi cei care cunosc semnele vechi si n-au pentru cine sa le foloseasca.
   Ramin sub forma de amintiri ici colo.

 3. Doamne, cum asteptam scrisorile….

 4. Răbojul, jujeul câinilor, care purta și el uneori informații, apoi tulnicul sau buciumul, cu care se purtau adevărate conversații peste munți. Se pare că în anumite vremuri și toaca era folosită în comunicări importante, nu numai la vestirea slujbelor religioase. Și câte altele or mai fi fost, de le-a dispărut deja numele și rostul!

  • Eu le-am enumerat pe cele mai putin cunoscute.
   Da, toaca era folosita de padureni, in special si abia dupa aceea a fost preluata de biserica, dar tot pentru comunicari la caz de restriste.Ca si clopotul, de altfel.
   Tirziu toaca a fost folosita doar ca forma de vestire religioasa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: