Despre salvari

Mi-am adus aminte de intimplare dupa ce am citit articolul lui Buceginatura2000: https://buceginatura2000.wordpress.com/2014/12/16/actiuni-de-salvare-si-un-eveniment-de-alergare-montana-pe-timp-de-noapte/ si mai ales, comentariile.

S-a intimplat de multe ori sa ajungem pe munte in tinuta de strada.Si asta pentru ca nu era ceva programat si pregatit.

La un moment dat ne-a venit noua ideea de a ne angaja la Statia Meteo de pe Vladeasa.Ne incintam cu ideea ca e izolat, ca e pe munte, ca e aproape de cer, ca…si nenumarate scenarii.Dar principalul era ca e pe munte.

Asa ca, intr-o vara ne-am luat ceva pulovere, ceva pelerine de ploaie ne-am urcat intr-un autobus si am pornit spre Vladeasa.

In Sacuieu am intrat pe la Militie sa anuntam unde mergem ( nu erau telefoane mobile si era in ajutorul nostru sa se stie incotro mergem), sa ne informam de trasee , refugii si altele.

Dupa ce ne-am luat si ceva de mincare am pornit in pas vesel spre destinatia noastra, incintati de tot ce ne inconjura.

Se insera si noi ne indreptam spre un refugiu, deja imbracati gros cind ne-am intilnit cu un grup cam ciudat.Doi salvamontisti care insoteau patru tineri ( de virsta noastra, pe la 18-20 de ani) si care carau in spate tot echipamentul.

Adica ei au pornit pe munte in camasa cu mineca scurta, ca doar e vara, in sandale, fara un nailon sau o pelerina de ploaie, fara sa stie unde sint,fara hrana, fara sa stie unde merg si fara sa anunte undeva ce vor sa faca.Au ratacit pe munte doua zile pina i-au gasit salvatorii.

Pe vremea aceea salvari montane faceau militarii de la unitatile de vinatori si in zonele frecventate de turisti si salvamontisti autorizati.In rest, se ocupau de salvari iubitori de munte, dar care  isi procurau echipamentul din banii lor , iar „actiunile” afectau timpul lor liber sau „zile libere” de la servici, fara sa fie platiti.

Asa ca, tinerii salvati- speriati, lesinati de foame, plinsi, inghetati de frig- au fost „pedepsiti” sa duca ei echipamentul, ca sa se incalzeasca.Si noroc ca erau prea speriati ca sa fie obraznici, ca ar fi luat si bataie.Meritau.

In zilele noastre sint salvatori autorizati, dar nu poate fi platit efortul, muschii rupti, oboseala si ce-i mai rau, faptul ca nu sint sustinuti de autoritatile locale prin refugii, depozite de echipamente in diverse locuri pe munte- sa nu fie nevoiti sa duca de la baza amar de echipament.De asa ceva e nevoie pe munte, nu de biserici.

Iar cei care isi inchipuie ca toata lumea este la dispozitia lor ar trebui sa plateasca.Da sa plateasca scump, incit sa nu uite toata viata lor.

Si sa mai fie si nevoiti sa participe la cel putin o salvare, sa duca in spate echipament, sa se catere, sa se tirasca, sa treaca prin apa, prin noroi, prin zapada, gheata, furtuna, canicula, sa mai scoata din rahat un nemernic care-si inchipuie ca si muntele este ca si mosia parintilor lui.

Se spune prea putin despre salvatori.

Ar trebui sa scrie fiecare ziar, revista, televiziunile sa-i prezinte in actiune sau in timpul liber, iar autoritatile sa-i onoreze.

Anunțuri

5 răspunsuri

 1. Câtă dreptate ai! De salvamontiști, de noblețea unor salvatori de vieți în condiții extreme nu prea auzim! Viața lor, eforturile lor, lipsurile cu care se confruntă par să nu fie de interes pentru media noastră preocupată să hrănească societatea doar cu bombe de presă și scandaluri…

 2. MUNTELE NU IARTA . Poti sa-l admiri , sa admiri peisajele absolut superbe in salbaticia lor , te poti bucura d e frumusetzea sa dar o gresala cat d e mica si…muntele taxeaza asta ! Acelor eroi anonimi numiti generic salvamontisti ….RESPECT !

 3. In esenta sunt de acord cu tine, unde ma despart este in legatura cu intransigenta ta referitoare la acei oameni incontienti , care pleaca la munte ca la nunta(cu toate ca tu te-ai dus la nunta…ca la nunta si ai nimerit la munte, acolo unde ti-ai gasit jumatatea).
  Noi oamenii, suntem in majoritatea timpului inconstienti, cu toate ca avem impresia ca suntem foarte constienti. De fapt suntem atenti numai la NOI, numai ce tine de importanta NOASTRA, avand convingerea ca natura, tot ce ne inconjoara, semenii, D-zeu TREBUIE sa tina cont de NOI, ca NOI meritam mai mult, eventual TOTUL.
  Asa gandim noi, asa ne spune EGO-ul sa gandim. Este o atitudine generala fata de viata. In situatia pe care o descti tu, REALITATEA ne pedepseste inconstienta, dar este o stare NORMALA pemtru marea majoritatea a oamenilor. Faptul ca uneori suntem „taxati”, nu este o intamplare. Daca invatam sau nu…este o alta discutie, dar eu cred ca nu invatam, decat pe moment si gasim vinivati.
  De aceea spun ca nu trebuie sa fim INTRANSIGENTI cu starea noastra GENERALA de adormire, de inconstienta, de egoism…Pana si Iisus spune : „Iarta-i Doamne, ca nu stiu ce fac”
  Asta nu inseamna ca NESIMTIREA noastra funciara este scuzabila…

 4. Sunt de acord cu ce spui, cu toate ca eu vad altfel lucrurile. Eu vad salvatorii (mai ales pe cei de pe munte) ca fiind nmiste oameni deosebiti, atat fizic, psihic cat si moral. De fapt, in mintea mea toate astea trei sunt legate intre ele, deci consider ca merita tot respectul acordat unor eroi. Si mai cred ca ei merita respectul nostru, dar nu traiesc si nu fac asta pentru a ne castiga noua respectul, ci pentru ca ei chiar vor sa faca asta.
  Despre cei care nu stiu cum sa se echipeze pentru munte – oricine poate gresi. E usor sa judeci un neavenit, dar sa tinem minte ca toti am fost asa, candva. Toti am facut greseli si ar trebui sa privim cu ingaduinta greselile altora, poate ca nu toti au avut parte de sfaturile necesare.
  Dar eu nu sunt un salvator si nici macar unul dintre cei ce se aventureaza sa faca escalade pe munte, asa ca parerea mea poate fi eronata.

  • Aici nu vorbim despre dreptul de a fi inconstient sau obraznic ci despre cei care isi risca viata sa-l ajute si pe cel inconstient si pe cel obraznic si pe cel care stie ce face, dar a avut o zi proasta.
   Iar acesti oameni nu sint apreciati, nu sint onorati atit cit merita.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: