Prin ’72

Imi scrie Valentin-tovarasul meu de drumetii din Bucegi- ca s-au omologat noi trasee de alpinism.Pe vremea aceea era destul de greu si cu telefoanele , asa ca functionau scrisorile prin posta.

Am studiat materialul din revista Sport si tehnica si i-am amintit ca si noi am fost pe acolo.

Da, dar nici unul nu sintem „maestru al sportului” si nici n-am publicat intr-o revista de specialitate.

Oricum, materialul era foarte bine expus, cu amanunte care sa-i poata ajuta si pe nespecialisti.

Adrian,http://buceginatura2000.wordpress.com/ , daca poti citi articolul, se mai potriveste ceva cu ce este acum?

Normal ca am mai fost si noi prin zona.

In acel an Valentin n-a putut veni si mi-a recomandat un alt tovaras de drumetie.

Mai oameni buni, pe munte , cind drumetesc imi place sa povestesc, dar imi place cel mai mult sa tac.Sa simt fiecare schimbare de temperatura, de lumina, sa aud (acum mai putin, ca-s cam surd) fiecare sunet, fiecare miscare si, mai ales sa pot sa vad tot ce se intimpla in jurul meu.Ori, cind cineva vorbeste fara intrerupere, te mai si atentioneaza, s-a dus toata distractia, toata concentrarea, toata integrarea in natura, in mediu.

Puteam sa stau ore linga o stinca peste care sare apa, sa urmaresc stropii in culorile lasate de soare sau de umbre.Sa nu mai spun de cascade.

N-am mers niciodata pe munte doar ca sa imi trec in palmares ca am fost si acolo si acolo si acolo.

Am mers sa vad muntele, sa-l simt, sa ma incarc cu energiile lui, sa primesc , cit merit, din cunoasterea acelui munte, sa ma botez cu apele lui cristaline, sa ma bucur de sunetul, „vorba” padurilor lui.

Nu cu oricine poti merge pe munte.Nici macar la o drumetie obisnuita.Trebuie sa poti sa simti la fel, sa vezi la fel, sa…rizi la aceleasi bancuri.

Ori acest nou tovaras de drum vorbea fara intrerupere.Nu ma interesau nici ultimele stiri din Predeal- toate plecarile mele au inceput din Predeal-, nici cine a mai fost pe la Piriul Rece, nici altele.Asa ca, a doua zi ne-am despartit.Fara suparare, ne-am continuat drumul pe alte rute.

https://fosile.wordpress.com/

12 răspunsuri

 1. Stilul epistolar a supravieţuit până azi, chiar mutilat 🙂

 2. Imi face mare placere sa citesc relatarile tale din munti pentru ca sigur simtim la fel. Da, si eu pot sta multa vreme si privi de exemplu o cascada… chestia asta se dobandeste cu timpul, nu se invata peste noapte. A bifa pe o foaie sau pe o harta anumite trasee nu inseamna mare lucru… Mersul pe munte inseamna cu totul altceva, multe, multe lucruri si fiecare isi are rostul sau. Uneori vorbesc si eu intruna pe trasee usoare, pline de oameni, pe altele insa tac si las natura sa vorbeasca, cand intelegem ca muntele inseamna viata, parca restul ni se par derivate din el. Pe la tine, invat si invatam multe lucruri, pentru ca nu le deprindem decat la o anumita varsta. Cand suntem tineri, tindem sa fim superficiali, trecem usor peste multe, cu trecerea anilor vine si intelepciunea, prudenta.
  Nici mie nu-mi place sa stau agatat in corzi pe pereti, eu nu inteleg de ce sa fac asta, serios, inteleg ca unora le place, mie nu-mi place sa escaladez pereti verticali… nu mi se pare ca dovedesc ceva sau ca realizez nu stiu ce… dar ii respect pe cei care fac asta, prin prisma faptului ca nu suntem toti la fel 🙂
  Poza este o descriere din masivul Buila-Vanturarita, nu din Bucegi.
  Multumesc foarte mult pentru ganduri, pentru tot!

 3. Înţeleg despre ce vorbeşti…dar să ştii că este valabil pentru orice moment al vieţii. Potrivirea partenerilor, fie că sunt de cursa lungă sau circumstanţiali, este esenţială. Eu am descoperit în timp că pot „înfrunta” vicisitudinile apărute intempestiv în viaţă. Astfel, chiar dacă partenerul sau ambianţa devin ostile modului meu de a fii, le accept, fără să le „ignor”. Adică fac parte din viaţă. Acum este soare, apoi se face frig când vine un nor negru, poate să plouă sau vecinul poate să se îmbete şi să-şi strige în gura mare frustrările. Chiar este amuzant să observi că între lătrăturile câinilor, glasul cocoşilor, şi strigătele oamenilor…sunt atât de mici deosebiri?! Toate exprimă ceva, toate înseamnă …existenţa.
  Totuşi…nu pot şi nici nu vreau să te contrazic. Mersul în pădure, prin munţi, pe lângă ape, în fine în locurile în care solitudinea se împleteşte cu natura şi tăcerea într-o îmbrăţişare tandră…bruiajele pot fi deranjante…iar dacă pentru a le evita nu presupune conflicte…cu atât mai bine.

  • Normal ca este valabil in orice moment al vietii, dar cind vreau sa ma relaxez prefer sa fiu cu cineva cu care sa ma inteleg din priviri, din taceri si abia la urma din vorbe.

   • Frumos și înțelept spus!
    Oare muntele te-a învățat asta? Sau ai învățat împreună cu el? Căci uneori îmi pare că avem vârsta munților pe care-i străbatem! Oare asta înseamnă să comunici cu natura?

   • Nu stiu unde am invatat sau daca am invatat si n-a venit de la sine.
    Cred ca asta inseamna ca uneori, in anumite imprejurari este comunicare.
    Si da, daca reusim sa ne integram in diverse locuri, primim virsta lor si uneori si cunoasterea sau energia lor.

 4. Un mare Like, nici mie nu-mi place să trăncănească neîntrerupt cineva în timpul plimbărilor în natură.

  • In cazuk Bucegistului, el fiind ghid montan trebuie sa vorbeasca, sa ecplice, sa atentioneze etc.Dar in momentul ib care si el merge sa se relaxeze, nu cred ca are chef de vorba.Simt atitea de vazut, de simtit,de…

 5. Sa o ai pe Cola cu tine, chiar daca nu vrei trebuie sa vorbesti. Respectiv „hai inapoi”, „stai”, taci din gura”, chestii de acest fel.:)

  • Ia aseaza-te undeva, sa vezi cum iti vine in brate si taceti impreuna cu ochii in patru (Patrocle) si urechile in miscare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: