Nefiresc

O plimbare, o traversare pe munte, prin si printre paduri  cu doar suierul vintului printre crengile inca fara frunze sau sipotul apei peste pietre odata cu desele treceri peste piriu,poate fi mai grea sau mai usoare in functie de virsta sau de antrenament.

In timp ce mergi, cind undeva departe se intrezaresc case, gospodarii, gradini parca te simti aproape odihnit la gindul popasului, a odihnei.

Te astepti sa auzi tipete si ris de copii, vocea unei mame mai autoritare, latrat de ciini si alte sunete specifice de animale si desi linistea care te intimpina ti se pare nefireasca, o pui pe seama distantei.

Dar cu cit te apropii iti dai seama ca distanta n-avea nimic pentru ca nu mai rid copiii prin bataturi, nu mai latra ciimii, nu mai sint animale, nu mai e nimeni.

O durere grea, surda ti se infatiseaza.

Inca de pe vremea cind vedeam in filmele americane orase fantoma imi ziceam ca la noi asa ceva n-o sa existe niciodata.Vedeam acum cu ochii mei, cu simturile rascolite un adevar  pe care il refuzam.

Cu un zgomot infernal, trei ATV-isti trec in viteza, speriati si ei de linistea pe care o tulbura.

osile.wordpress.com/osile.wordpress.com/osile.wordpress.com/osile.wordpress.com/osile.wordpress.com/osile.wordpress.com/osile.wordpress.com/osile.wordpress.com/osile.wordpress.com/

S-au chinuit sa reziste de pe la 1400 si-au inceput sa dispara de…25 de ani.

16 răspunsuri

 1. da, nefiresc și mai ales trist 😦

 2. Dezolant. Stiu cum e, am v\azut ceva asemanator: sectii inchise, devastate. Parca simteam forfota care exista, candva, acolo, in birouri, ateliere… Si m-am intrebat daca ar fi posibil sa se reintoarca, vreodata, timpurile in care totul era plin de viata.

  • E un sat de munte.Din mijlocul muntilor.Biserica a fost atestata documentar din 1400.E clar ca a existat si inainte de asta.
   Casele sint numai din piatra.
   In urma cu 18 ani am fost prima data pe acolo si inca era locuit.Inca mai erau .
   Acum…

 3. Un lucru e sigur: nu liniștea-i de vină!

  • Nu e de vina, dar te atinge dureros.
   Nu peste mult timp padurea va acoperi tot si doar linistea isi va mai aminti de viata de aici.

 4. Imi amintesc cum ma miram si eu vazand orasele fantoma in filme. Din pacate, am preluat obiceiul… Si dam vina doar pe industrializarea fortata, dar in ce priveste satele motivul asta nu sta in picioare. Singura consolare (eventual) este ca cei morti nu vad ce a ramas…

 5. Triste realităţi de pe la noi… Păcat. Aşa cum spuneai, s-au chinuit să reziste secole şi… au dispărut în câţiva ani….Ruinele, dar mai ales fântâna părăsită, m-au impresionat mult…Şi nu interesează pe nimeni că satul românesc se distruge…

 6. Se întâmplă peste tot, în stele de pe la noi, căci populația este îmbătrânită, tineretul plecând la muncă pe unde nici nu gândim. La noi nu trebuie să mai creăm locuri de muncă, doar prin alte lumi să se muncească, pentru ca aici să rămână pământul al nimănui!
  Mă doare ceea ce văd, nu numai aici, în fotografiile tale!

  • Mugur,in special in fostele zone miniere, localnicii ramasi fara loc de munca, neavind resurse pentru a face agricultura specifica ( cresterea animalelor) si inca multe alte motive, satele ramin pustii.
   Satul asta este atestat documentar de la 1400 si sigur exista cu mult timp inainte de asta, iar acum e asa cum se vede in poze.
   E pacat !

   • Știu că este păcat. Dar să știi că același lucru se petrece și în satele obișnuite, doar că aici depopularea este mai lentă, dar tot implacabilă! Tinerii au plecat prin alte părți, prin alte țări, nu se vor mai întoarce niciodată, iar casele încep a rămâne singure,căci bătrânii se mai duc spre marea trecere și nu mai rămâne nimeni în urma lor!
    Și astfel, cu încetul, vor dispărea sate întregi!

   • Stii, fiind (inca) un drumar de munte, relatez despre cele intilnite pe-acolo.Stiu si de satele din alte zone.In special cele fara trecere, de capat.
    Poate ca este un scop si in asta.Ramin spatii sau paduri neutilizate si …mai usor de exploatat.

 7. Este adevărat că aceste imagini prezintă realități mult mai jalnice decât cele din sătucul meu, ceea ce este foarte dureros pentru cei ce ne întâlnim cu ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: