Ii raspund unui Daniel

La un comentariu la BucegiNatura2000,http://buceginatura2000.wordpress.com/2014/01/28/aseara-ursul-a-atacat-un-angajat-al-cabanei-padina/#comment-16886, un Daniel, mare iubitor de animale m-a pus la punct.Si poate are dreptate.

Tu mi-ai dat ca exemplu Alasca, eu o sa-ti dau ca exemplu Romania.

Stii, Daniel, in urma cu 30-40 de ani ,cind faceam si eu excursii prin Bucegi, eram, poate 10 sau 20 de excursionisti  in tot masivul, in toti muntii aia.

Acum, la fiecare sfirsit de saptamina vin mii, bara la bara, bara la bara.Si astia bocane, urla,pun muzica,misuna peste tot,calca in picioare, etc.

In loc sa stea ursul pe cur si sa se scarpine lenes in ciripit de pasari si susur de ape, aude muzici (oricit ar fi de bune, pentru ei e tot zgomot), urlete, masini turate, mirosuri de prajeli, de gaze de esapament, de picioare.I se culeg ciupercile, zmeura, murea, fructele padurete, i se pescuiesc pestii …

Desi populatia tarii a scazut,  suprafata constuita a crescut.Pe toate vaile, prin toate padurile, pe toti muntii s-au construit case si casute, cabane si cabanute, vile si vilute si blocuri.Iar pentru asta s-a distrus flora din zona respectiva, iar fauna a trebuit sa se retraga.Asta inseamna ca arealul animalelor a scazut si daca se mai si inmultesc peste masura, teritoriile  proprii se vor micsora.Daca mai tinem cont ca oriunde vor incerca sa mearga vor intilni carari ( nu ale lor), drumuri si sosele unde nenumarati Daniel-i, mari iubitori de animale, ii vor hartui sa-i fotografieze sau le vor da biscuiti, acestia ( vorbim de ursi,in special) s-ar putea sa mai doreasca biscuiti de la tine si daca te intilneste in padure.Iar daca nu-i dai, sa-ti traga o laba cu ghearele lui de 10 cm.Si atunci se intimpla , cum deja (din pacate) ne-am obisnuit.Nenumarati vor incepe sa ucida in drepta si-n stinga tot ce misca, cu arma, cu sapa, cu pietre.Vor ucide ciinii, care s-au salbaticit tot datorita oamenilor, caii din delta, etc.

Ursul, fiind virf trofic, daca se inmulteste prea mult, va afecta intreg lantul trofic de care apartine.Vor suferi toate celelalte animalele, chiar daca tu, Daniel, le iubesti atit de mult.

Da, Daniel, mi-e frica.

Mi-e frica de tine si alde tine care , presupun ca habar nu ai de echilibru cinegetic, esti doct si iti dai cu parerea si poate mai si esti prin diverse functii (Doamne feri!).

Mi-e frica de oameni, nu de animale.

 

14 răspunsuri

 1. Tare multă dreptate ai. Dar de unde să aibă oamenii ăștia o gândire și un comportament ecologic ?
  Școala se face cum se face de decenii întregi. Aș putea spune multe despre studiul din ce în ce mai precar al biologiei, ajunsă din știință de bază – o disciplină opțională.
  Media… Câte articole sau câte emisiuni cu subiect ecologic ai văzut în presă respectiv la televiziune ? Mă refer la unele explicative, argumentative, nu la ”știrile de senzație” că un urs a atacat un om care îi băga blitzul în ochi.
  Știu ei japonezii de ce dau educației atenție și buget deosebit ! Da’ noi nu suntem japonezi… 😦

 2. Eu observ obsesia asta a oamenilor de a controla totul. Omul intervine peste tot in natura si, pana acum, n-a facut mai nimic bun. Speciile aduse de om in anumite locuri au distrus echilibrul ecologic al naturii. Defrisarile deasemeni au distrus. Europa si-a distrus aproape intregul areal salbatic, introducand „civilizatia”. Eu nu inteleg la ce-mi trebuie mie asfalt prin padure, caci de asfalt sunt satul la oras. Acum, cu toate ca turismul este o sursa de venit pentru multe tari, s-a ajuns la concluzia ca turismul dauneaza chiar obiectivelor turistice. Nu numai naturii, ci si monumentelor (dau ca exemplu orasul Pompei, la care s-au oprit sapaturile, tocmai pentru a conserva vestigiile). Poate ca scopul principal al omului pe pamant nu e castigarea banului.
  Deci, peste tot unde a intervenit omul, a produs stricaciuni. Acum, cu mintea umana, vrem sa pastram echilibrul (cica prin vanatoare). Adica natura asta a ajuns la un echilibru in milioane de ani, iar noi ne gandim ca stim mai multe si ca facem mai bine!!? Cred ca e vorba despre orgoliul uman, care crede ca poate inlocui divinitatea. Dorinta de a poseda, de a stapani. Omul nu e stapan pe el insusi, dar incearca sa fie stapan in Univers!
  Scria Vladimir un artcol despre turismul din Romania si sunt de acord cu ideea lui. Anume ca sansa turismului romanesc este tocmai aceasta salbaticie. Ca statiuni si hoteluri exista in toata lumea, insa salbaticie nu prea (si scade continuu).

  • Cind echilibrul de milioane de ani al naturii este perturbat de om, tot omul trebuie sa restabileasca echilibrul cinegetic.Altfel se distruge mult mai mult si definitiv.

 3. Natura e ceva mai mult decat o gradina de zarzavat, decat un parc (cu strazi si banci) sau decat o gradina zoologica.

 4. Daca situatia o cere, ursul turbeaza!
  Asa isi justifica unii oameni actiunile!
  Acesta ar fi singurul urs turbat din Europa. Al doilea caz, primul fiind tot la noi in 2004.
  Suntem pe primul loc! 🙂

  • George, eu nu m-am referit la cazul in speta.
   Se pare ca pe-acolo totul are cite o explicatie, fara sa intereseze pe cineva daca e logica, daca e crezuta.

 5. Defrisam tot, ucidem tot, ne batem joc de tot. Asta facem pentru „binele si comfortul” nostru, pentru o viata „mai buna” si „mai frumoasa”! Ma bucur ca nu voi vedea planeta peste 50 de ani!

 6. Cred si sper ca nu sunt atat de pacatoasa incat sa uite Dumnezeu de mine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: