Punctul fosilifer Tasad

O paranteza.

Cind cineva are o durere,repede gasesc diverse modalitati de a o rezolva.Cind pe mine ma doare ceva,uit tot si uit si unde pot sa gasesc informatii.

Daca tot am sperat ca odata cu incalzirea o sa iesim in aceste doua zile libere un pic pe afara, simbata am ramas teapan de spate si am cam stat pe acasa.E drept, am iesit astazi pina in Faget, sa mai alerge un pic catelul,dar vazind ca zapada e inca mare (cam 15cm), ne-am plimbat un pic prin padure si am mers acasa.

Punctul fosilifer Tasad este caracterizat prin fauna fosila recifala badediana.

Punctul fosilifer se afla in apropierea satului de la care isi ia numele, care este situat la cumpana apelor dintre bazinele hidrografice ale Crisului Repede si Crisului Negru.

Urmind in amonte Valea Pesterii se ajunge in fata unor stincarii de calcar,care determina versanti abrubti si strimtarea vaii.Aceste stinci, in care este sapata si o pestera, sint alcatuite din calcare badediene de tip Leitha, deosebit de bogate in fauna fosila, fapt care a determinat crearea unei rezervatii geologice.

Pestera de la Tasad (alt.230 m),cu o intrare mare de 13 m latime si 5 m inaltime,este un culoar unic de 88 m lungime, strabatut si de un mic piriu.Interesul pentru aceasta pestera il constituie faptul ca este sapata in calcare badediene, lucru mai putin obisnuit la noi. Aceste calcare fac parte din alcatuirea  unui bazin intramontan, care a functionat in  timpul Miocenului mediu si superior ca un golf al marii ce acoperrea o buna parte din actuala depresiune panonica si care era in legatura si cu Mediterana in timpul Badedianului.El este incadrat de Muntii Bihorului si Padurea Craiului la est  si de muntii Codru-Moma la vest.In alcatuirea geologica a Bazinului Beiusului  intra depozitele badediene, sarmatiene si panoniene, intr-o mare varietate de faciesuri si destul de bogat si variat fosilifere.

Marea bogatie in fauna fosila de la Tasad a atras mult timp atentia specialistilor,care prin studiile intreprinse au pus in evidenta alge calcaroase, spongieri, corali, echinide, briozoare,moluste si viermi.Geologia acestui golf a fost studiata in detaliu in special de M.Pauca (1935 )

Din lista variata de fauna fosila pot fi citate:Cliona, Heliastrarea reussana, Schizaster calceolus, Spatangus austriacus, Scutella vindobonensis, Membranipora lacroixi, Arca diluvii, Isocardia cor, Lucina dujardini,Corbula gibba, Chlamys multistriata, Pycnodonta cochlear, Calyptrea chinensis, Tritella archemidis etc.

In calcare au fost gasite si resturi ale unui rinoceratid,care este cel mai vechi mamifer de uscat cunoscut in zona Crisurilor.

M-am inspirat din : „Bazinul neogen al Beiusului” de M.Pauca (1935) si alte citeva lucrari similare de M.Bleahu,Vl.Bradescu si Fl.Marinescu.

8 răspunsuri

 1. Trebuie să fie mult frumos acolo …
  Îndrăznesc să rog, de se poate, o imagine-două?

  • Daca reusesc sa ajung in vara asta acolo o sa aduc nenumarate imagini.
   N-am fost.Dar dupa ce am gasit intr-un la un prieten lucrarea lui Pauca…in franceza.Dupa ce m-am chinuit-nu stiu atita franceza ,mai ales de specialitate,incit sa lecturez usor-sa mi-o traduc,am mai cautat si gasit pe Bleahu,Bradescu si Marinescu cu lucrari similare.Am pus toate una linga alta si a iesit articolul.
   Oricum, Apusenii sint extraordinar de frumosi,iar bazinele hidrografice ale Crisurilor,de exceptie.
   Daca mai spun ca in zona Beiusului sint multe pesteri rare, frumoase, deosebite-si fac o paranteza,e bine ca unele sint inchise,iar altele vor fi inchise publicului haladuitor din acest an,pentru a nu mai fi distruse cum s-a intimplat cu alte nenumarate.
   Poate sint fotografii pe Google,dar imi place sa le pun pe ale mele.Le pot descrie,le simt,au alta greutate,frumusete.
   Daca citesti articolul cu Vulcanii noroiosi,vei vedea si pozele facute de mine pentru ca,intr-un tirziu am reusit sa ajungem acolo.
   https://fosile.wordpress.com/2011/02/02/vulcanii-noroiosi-de-la-piclele-mari-si-piclele-mici/

 2. Foarte interesant articolul, mi-ar fi plăcut să și văd niște fosile, dar văd că ai promis pentru la vară, așa că aștept cu răbdare ! 🙂
  Să fii sănătos !

 3. Am citit articolul si pot sa va multumesc in numele comunitatii noastre cat si a custodelui Rezervatiei Naturale Tasad…Societatea de Istorie Naturala..Nymphaea..Daca veti doriti sa ne vizitati,facetiva timp, iubitorii de natura si istorie nu vor regreta …puteti sa ma contactati pe.site-ul bobsegavril@yahoo.com cu respect .

  • Multumesc domnule Bobse Gavril !
   Intentionez sa merg la Tasad,dar n-as outea spune cind o voi face.
   Bineinteles ca am sa va caut,inainte de a veni.
   Mult bine!
   Alexandru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: