Schatzi

Numele lui Schatzi este o forma de alint la „iubire”,”comoara”,”puiul mamii”,cam cum isi alinta o mama copilul.Si daca acea mama este de origine austriaca,va iesi  Schatzi,adica Sati-cum ii ziceam noi.

Schatzi era un tinar de aproximativ doi metri inaltime,blond,frumos cu trasaturi germane,puternic si…vorbea extrem de tare din cauza ca muncea la Clujana intr-o sectie de masini de cusut,avea o poarta de handbal in gura-ii lipseau dintii din fata de la o bataie si era cunoscut in cartier ca scandalagiu.

A ajuns in gasca noastra in perioada Mercur.Adica,la Complexul Comercial Mercur,din cartierul Gheorgheni era o cofetarie mare cu terasa,un bar,iar la etaj restaurant.Bineinteles ca toti ne intilneam acolo-la cofetarie-,de acolo plecam sau acolo ne intorceam.Acolo ne distram la cite o spumoasa cu opt lingurite,sau jucam bambilici cu cutia de chibrituri pe masa.

Stateam toti la cofetarie ,pe terasa,care cu cafea,care cu un coniac de la bar,glumeam si ascultam muzica la un casetofon,cind apare Schatzi,dat afara de la restaurant,cu chef de scandal.

S-a uitat pe terasa si cind a trecut o fata pe linga el,a prins-o de fund.Fata furioasa rau s-a urcat pe un scaun,l-a chemat linga ea si i-a dat o palma, dupa care a venit in fuga la noi la masa,in timp ce noi am izbucnit in ris.Furios,s-a indreptat spre ea,dar…s-a interpus Victor si i-a spus ca daca isi cere scuze,poate sa stea la noi la masa.Si Schatzi si-a cerut scuze si cuminte s-a asezat cu noi,am ris impreuna,am ascultat muzica si de atunci a ramas impreuna cu fata,Marcela si cu noi.

De fapt,era un om cald,timid,extrem de bun la suflet,dar de care au profitat multi.Fiind puternic,nu o data a fost tirit in betii si scandaluri cu batai si de aceea era un client permanent al militiei.Orice se intimpla in cartier,il lua militia de acasa ,il duceau la sectie si-l interogau si uneori (cind era obraznic si cam era) il si bateau si il tineau acolo pina se demonstra ca n-a avut nici o vina.

Dupa ce,din salar si-a cumparat un casetofon si i-am inregistrat multa muzica,statea acasa,asculta muzica si citea.Sau numai asculta muzica impreuna cu Marcela,fara bautura,fara scandal,fara batai.

Mama lui era fericita ca si-a revenit Schatzi al ei.

L-am lamurit sa-si faca dantura si sa mearga la tatal lui la Bucuresti pentru o vreme,pina il uita militia si betivii din cartier.

Ii era greu sa se desparta de noi,prietenii lui cu care putea povesti orice,cu care putea asculta muzica,cu care mergea in excursii si care am pus mina de la mina si l-am trimis la dentist si ne-am dat cuvintul in favoarea lui,la sectorist,ca sa-l lase in pace.

S-a dus la Bucuresti si dupa un an a revenit doar sa ne spuna ca s-a stabilit la Galati,lucreaza la Combinatul Siderurgic,urmeaza sa se casatoreasca si ne asteapta la el.

Viata ne-a dus pe fiecare pe fagasul lui.Unii ne-am casatorit,altii au plecat la repartitii in alte localitati si asa am pierdut legatura si cu Schatzi.Ma mai intilneam cu fratele lui mai mic si mai aflam ca-i casatorit,ca are un copil,ca are doi copii,ca e bine…si la un moment dat ca…a murit.

Si-a uitat cheile la lucru,a escaladat balcoanele si a cazut de la etajul cinci.

Ma bucur ca m-am numarat printre prietenii lui Schatzi si-mi pare rau ca nu e si el aici,pe bloguri,sa depanam amintiri…

8 răspunsuri

 1. Teribila poveste. Unde s-a ajuns de la chefuri, distractie si muzica…

 2. Ce poveste frumoasa si ce amintiri… Voi acolo in Gheorgheni chiar va stiati toti, ca intr-un orasel mic…
  Imi pare rau pentru Schatzi…din pacate viata nu e ca in filme…

 3. Ce soarta au unii, ce trist!!!

  • Da Adrian, e trist.
   E trist si pemtru noi,care i-am fost prieteni,dar mai trist e pentru sotia si copii lui.
   E trist…

 4. Va puteti consola cu gandul ca ati facut ceva pentru el… Stiu, nu reprezinta mare lucru, dar e ceva.
  Sa se odihneasca in pace!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: