Sfântul Antim Ivireanul † 1716

de Florin Mateiu

Acest mitropolit al nostru era de loc din Iviria sau Georgia (Ţara Sfântului Gheorghe). A primit la naştere numele de Andrei. Părinţii s-au numit Ioan şi Maria şi l-au crescut în dreapta credinţă.

După unii istorici, ce au consultat documente mai recente, părinţii se trăgeau din părţile moldoveneşti ale Mării Negre.

De foarte tânăr a ajuns rob la turci, unde a stat multă vreme la Constantinopol.

A învăţat limbile greacă, arabă, turcă şi de asemenea meşteşugul picturii, sculpturii şi al broderiei.

Pe la anul 1690 , adus în Ţara Românească de către Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanul,a învăţat meşteşugul tiparului de la episcopul Mitrofan, iar după un an s-a călugărit.

La scurtă vreme a deventi preot.

Între anii 1691-1694 domnul muntean l-a învrednicit să conducă tipografia domnească de la Bucureşti, când  au apărut de sub tipar trei cărţi. Vreme de alţi trei ani a mai întemeiat o tipografie la Mănăstirea Snagov. Între anii 1696-1701 a fost egumen al Mănăstirii Snagov şi a tipărit nu mai puţin de 14 cărţi, dintre care 4 în limba română, iar restul în slavonă, greacă şi arabă.

De la 1701-1705 a condus din nou tipografia domnească din Bucureşti, unde a scos îndeosebi cărţi de slujbă, vreo 15 titluri.

Între anii 1705-1708 a fost episcop de Râmnicu Vâlcea, unde a întemeiat prima tipografie de aici. Timp de trei ani a scos 10 cărţi dintre care 7 în limba română.

Între 1708-1716 a fost mitropolitul Ţării Româneşti, perioadă în care a înfiinţat alte tipografii şi a tipărit alte 19 cărţi.

Deci era Sfântul un bărbat înţelept insuflat de Duhul Sfânt, statornic în credinţă şi tare în nădejde şi foarte smerit la inimă. Pentru sfinţenia sa a fost numit episcop de Râmnic, apoi Mitropolit al Ţării Româneşti. În vremea lui s-au tipărit 24 de cărţi în limba română, rămânând ctitorul limbii liturgice în Biserica Ortodoxă Română.

De la dânsul încoace serviciul divin a început să se facă numai în limba română. Sub el, desigur cu sprijinul direct al Sfântului Voievod Constantin, s-au zidit biserici la sate şi oraşe, a fondat la Bucureşti Mănăstirea Tuturor Sfinţilor, astăzi Mănăstirea Antim (1713/1715).

Mănăstirea a fost construită după planurile sale şi a găzduit aşa numitul „Aşezământ cu rânduieli pentru ajutorarea copiilor săraci ce doreau să înveţe carte,a oamenilor săraci şi a străinilor.

A crescut ucenici tipografi, a dat multe milostenii celor săraci şi iubitori de carte. A tipărit predici numite „Didahii”, fiind un foarte priceput teolog.

Prin faptul că l-au ales creştinii din Ţara Românească mitropolit, ca şi în cazul Sfântului Mitropolit Nifon, a dovedit deschiderea  noastră totală faţă de oamenii sfinţi pe care Dumnezeu ni i-a trimis în istorie, insuflarea turmei de către Duhul Sfânt pentru a-şi cunoaşte bunul păstor, precum şi caracterul universal al credinţei ortodoxe.

Sfântul Antim s-a ângrijit şi de fraţii lui din Transilvania. În 1699 a trimis la Bălgrad (Alba Iulia) pe ucenicul lui,Mihail Stefan, cre a tipărit acolo,două cărţi ziditoare de suflet,iar ca Vlădică a hirotonit preoţi din jurul Braşovului.

Dacă s-au tipărit pe vremea sa şi a Sfântului Constantin şi 40 de cărţi în alte limbi vorbite de ortodocşi, aceasta nu face decât să se arate o dată în plus responsabilitatea domnilor români asupra creştinătăţii celei drept măritoare, a fostei împărăţii romane de la Constantinopol şi faptul că doar ei erau continuatorii acelei împărăţii.

Aşa se explică venirea la noi a viespilor fanariote care încercau să se aşeze la conducerea de drept a Ţărilor Româneşti.

Aşa se explică de ce Mavrocordaţii au făcut tot ce puteau să se înrudească cu urmaşii Muşatinilor şi a Sfântului Ştefan Vodă.

Ca un adevărat bărbat al Bisericii, neuitându-şi binefăcătorul, şi-a urmat domnul, pe Sfântul Martir Brâncoveanu, primind martirajul de la turci în anul 1716, când a fost scos din scaunul de mitropolit şi trimis la Muntele Sinai, fiind însă aruncat în mare de escorta sa de turci, pentru a scăpa de el.

2 răspunsuri

  1. O mare personalitate! Un adevărat „stâlp” al spiritualităţii române. Chiar dacă nu era român prin naştere, a fost mai patriot decât mulţi „băştinaşi”. În clasa a IX-a am avut de făcut un referat despre Antim Ivireanul şi am citit mai multe despre el. Am rămas impresionat de viaţa sa şi mai ales de opera extraordinară. Păcat că la şcoală nu se studiază mai nimic despre acest mare om.

    • Nu stiu ce se studiaza acum despre el.Ar putea sa o faca si la romana si la religie si la istorie,pentru ca se incadreaza in toate aceste materii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: