Multumesc,domnule profesor Virgil Ghiurca!

La Expozitia de pietre din 2006

Dr.Virgil Ghiurca

1927-2008

S-a nascut in 9 septembrie 1927 in localitatea Coltirea jud Maramures.

Scoala primara in Careii Mari apoi in Lugoj iar din 1950 a fost studentul Facultatii de Geologie –Geografie  a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.

Dupa absolvire a lucrat ca Sef de Laborator la Catedra de Paleontologie, fara plata, iar din 1957 a fost Asistent Universitar si a predat  Geologia Romaniei.

In 1967 a obtinut,prin concurs titlul de Lector, iar in 1970 cel de Profesor-Doctor la Universitatea Bucuresti cu teza”Geologia Neogena a Bazinului Baia-Mare “.

S-a pensionat in 1989, dar a continuat activitatea ca Profesor Consultant (fara plata).

In 1999 a primit titlul de “Profesor Onorific” in cadrul unei ceremonii organizate de Senatul Universitatii.

In 1991 a fondat A.M.P.G.A.R.-Asociatia Mineralogilor Paleontologilor si Gemologilor Amatori din Romania .

Eu l-am cunoscut dupa pensionare.Un om deosebit de bun,dar care trebuia sa se lamureasca de pasiunea si onestitatea celor care doreau sa invete ceva de la dinsul.Si era fericit sa dea explicatii , sa vorbeasca despre pasiunea  comuna.

Avea o memorie fantastica, amintindu-si in amanunt locuri –cu mineralele care se gaseau in acele locuri- si oamenii care l-au insotit sau pe care i-a cunoscut in locurile respective.

Prin A.M.P.G.A.R  sau cu mijlocirea domnului Ghiurca am cunoscut oameni deosebiti, profesionisti sau amatori si cu care  tin legatura.

Romania,Facultatile de Geologie si noi toti am pierdut mult prin “plecarea” domnului Ghiurca in 2008.

Multumesc domnule profesor Virgil Ghiurca!

10 răspunsuri

 1. Este bine sa postam imagini si povestile cu oamenii care ne sunt valori, astfel nu se vor pierde din mintea noastra iar aici pe net amintirea lor va ramane pentru totdeauna. Dumnezeu sa-l ierte!

  • N-a trecut prin viata Facultatii de Geologie ca rata prin apa.Are 8 cursuri,248 de lucrari publicate si nenumarate articole si si referate in ziare,reviste de specialitate,pe la alte facultati de pe tot cuprinsul tarii si ,din cit am inteles,si de prin Franta.
   In ce ma priveste,mi-a coordonat si urmarit pasiunea pentru pietre,mi-a aratat calea de studiu din cartile de specialitate,singurul lui regret-si al meu de altfel-fiind ,ca nu-l mai tineau suficient picioarele pentru a iesi impreuna pe teren.Dar in cabinetul de la facultate si acasa am stat cu gura cascata sa-l ascult cind vorbea despre pietre,despre minunatele locuri de la noi din tara,locuri pe care el le-a parcurs cu piciorul.
   Multi din cei care l-au cunoscut ii datoreaza mult,la fel si eu.

 2. ce bine e cand ai un om care sa-ti indrume pasiunile, sa-ti alimenteze curiozitatea, sa-ti dirijeze pasii. esti un norocos, alexandru!

  • Da,am avut noroc cu prieteni care au terminat geologia,care mi-au dat carti pentru studiu si care m-au indrumat spre domnul Ghiurca.
   Curiozitatea n-avea nevoie de alimentare suplimentara si singurul lui -si al meu de altfel-regret a fost ca nu mai putea sa-si ia picioarele la spinare,sa vina impreuna cu mine sa batem cararile,muntii.Sa se mai bucure un pic de natura.L-am dus de citeva ori cu masina,pina unde se putea merge si se vedea pe dinsul cum se lumineaza,parca intinereste.
   In schimb mi-a coordonat studiul din cartile de specialitate.
   Da,a fost un mare noroc sa cunosc unul din oamenii care au scris geologia Romaniei.A scris-o dupa ce a calcat-o metru cu metru si a studiat-o piatra cu piatra.

 3. Multumesc pentru aceata informatie . Cu ajutorul tau am aflat si eu ca a existat un asemenea om . Sa-i fie tarana usoara.

 4. Ma bucura enorm de fiecare data cand vad ca se vorbeste de oameni de calitate, de exemple din domeniile lor de activitate, stimuland oarecum o alta scara de valori in detrimentul celei cea luat fiinta acum printre tinerele generatii. Am simtit pe pielea mea ce inseamna sa ai pe langa tine un om de o nemasurata valoare, in primul rand morala, dupa care celelalte calitati…Regrete au aparut constant ca astfel de oameni sunt putini si foarte rar ai sansa sa-i descoperi…. Ma bucur pentru tine ca ai avut un astfel de om langa tine, si imi pare rau pentru pierderea ta, se vede ca a insemnat mult pentru tine. Dumnezeu sa-l odihneasca !

  • Nu l-am avut pe linga mine,ci am avut eu sansa de a sta de citeva ori in preajma dinsului.
   Iar pierderea este a tarii,a noastra,a tuturor,nu numai a mea.

 5. Reblogged this on Fosile şi pietre.

 6. Multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: