Vlahi

de Florin Mateiu

Alături de Sfântul Ioan Valahul mucenicul lui Hristos în vremea aceea de stăpânire a turcilor găsim consemnaţi şi alţi martiri întru neamul nostru. Unii dintre ei, din Macedonia, au fost trecuţi de greci în calendarul lor. Aceşti martiri de prin Pind şi Balcani ce trăiau în acele „Vlahii” ale lor, au mărturisit pe Hristos în acele veacuri ca nişte sfinţi adevăraţi.

Printre cei aflaţi în documente menţionăm pe Sfântul Naum din Moscopole, pomenit de Arhiepiscopul Serghie.

Sfântul Dimitrie din Samarina Pindului menţionat de Eugen Vulgaris, Sfântul Nicolae din Carpeniş, Sfântul George din Ianina, aceşti doi sfinţi menţionaţi de Hr. Papadopoulos.

Mărturie despre Sfântul Antonie de Ianina găsim într-un manuscris românesc scris de unul dintre ucenicii săi. El este cunoscut sub numele de Antonie de Vâlcea şi s-a mutat la Domnul în 1720. Călugăr fiind s-a nevoit în munţii din Vâlcea înaintea morţii sale.

A venit printre fraţii din stânga Dunării de la Ianina şi s-a născut în vremea lui Matei Basarab (când se prigoneau deja grecii).

A dus o viaţă aspră, a reuşit să urce calea desăvârşirii cu ajutorul Domnului, practicând „Rugăciunea lui Iisus”.

A ieşit din obşte şi s-a nevoit printre stâncile Vâlcii, cele care îi aduceau aminte de stâncile Macedoniei sale. Ascunzându-se de vederea oamenilor, vorbind doar cu Dumnezeu vreme de trei ani, şi-a săpat în munte, cu ciocanul, o chilie, peşteră-paraclis care şi astăzi îi poartă numele. Peştera se află lângă Schitul Iezer, pe malul drept al Oltului, lângă comuna Cheia. Asemeni tradiţiei sihaştrilor români, vindeca pe mulţi bolnavi, care îl cercetau în singurătatea sa, fiind consideraţi sfinţi încă din timpul vieţii lor pământene.

Desigur vremea ne va face mai bine cunoscută vieţile sfinţilor şi martirilor nostri de vom găsi evlavie şi aplecare spre aceasta.

Reclame

6 răspunsuri

 1. Chiar nu ştiam nimic despre aceşti Sfinţi! Păcat că nu se spune mai multe despre viaţa lor.
  Mulţumesc mult pentru articol! Am mai învăţat ceva azi. 🙂
  O zi cât mai frumoasă!

  • Nu stiu nici eu mai mult si nici n-am facut alte cercetari,iar cel care a facut aceasta culegere nu mai este.
   Sa-ti fie bine!

 2. Curiozitatea mea nu cred ca are limite, la fel si doarinta de a afla si lamuri lucruri. Multumesc pentru articol, iar ca urmare, listuta mea se imbogateste cu inca un schit de vizitat. Ultimul schit a fost cel de la Sinca, de langa Brasov.

 3. Posturile de genul acesta sunt foarte reusite, foarte cautate! Multumim!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: