Hulpea

Nici nu stiu ce nume avea.Toata lumea ii spunea Hulpea si asta pentru ca pe la 15 ani,suparat ca o vulpe ce-si avea vizuina in apropiere ii fura si-i omora gainile din batatura parintilor lui,a mers la vizuina,a scos vulpea afara tinind-o de urechi sa nu-l muste si i-a spus sa-i lase gainile in pace si-atunci o lasa sa-si creasca puii in vizuina ei.Dupa care  a scuipat-o si a lasat-o in pace.Si vulpea nu i-a mai furat si nici omorit niciodata nici o gaina din curte.

Era un om …interesant.Nu prea inalt,extraordinar de priceput in prelucrarea lemnului si cu o invaliditate care mie mi se parea cumplita.Avea un picior,piciorul drept,ca o paranteza,curbat spre exterior.

Cum am aflat povestea lui? Constatind ca iarba de pe deal este alunecoasa si cind este uscata mi-a venit ideea sa-mi fac o sanie cu care sa ma dau vara.Asa ca am mers la el si i-am spus:

Nene Hulpe,imi faci o sanie de vara?

Cum e aia ,o sanie de vara? m-a intrebat el.

Sa nu ma faci sa-mi pierd timpul cu jucarele.Daca foloseste la ceva,ti-o fac.

Dealul din fata satului in care imi petreceam vacanta este extrem de abrupt,dar virful are multa iarba care trebuie cosita,intors finul si dupa ce s-a uscat,adus acasa.Cum nici cu calul,nici cu boii nu se poate urca si cobori dealul cu finul,iar bodii de fin erau trasi de oameni pe jos,pe doua lemne lungi si care de multe ori venea peste omul care isi aducea finul acasa.Ideea mea era sa fac o sanie din lemn cu talpile destul de late incit sa asigure o buna alunecare,pe care sa se sprijine  lemnele pe care era finul si care cu un sistem de frinare  sa poata fi dirijat pe deal in jos pina la baza,unde urma sa fie incarcat in carute.In plus,cu sania respectiva puteam si eu sa ma dau pe deal in jos toata vara.

A facut-o! Si a facut mai multe,sa aiba toti cei care aveau fin in zona respectiva.In plus,i-a inventat si un sistem de frinare prin pirghii.

A avut o singura pretentie.Sa stau linga el pina o va termina.M-a bucurat dorinta lui pentru ca era o placere sa vezi e este in stare sa faca cu niste lemne.Si asa am aflat povestea lui.

Dupa ce a venit din armata,tatal lui l-a luat de-o parte si l-a intrebat ce vrea sa faca cu viata lui,avind in vedere ca in afara de joc (dans) nu stie sa faca nimic si nici nu pare atras de ceva.Daca nu-i in stare sa-i dea un raspuns sa mearga in padurea(…) la fagul cel batrin si sa-l intrebe pe el.Acolo va afla raspunsul.Si s-a dus.Era un fag urias.Tare batrin.S-a asezat sub el si l-a intrebat ce sa faca.Nu s-a intimplat nimic,doar ca parca,in mintea lui staruia intrebarea:ce dai de la tine pentru ce primesti?Atunci si-a spus  ca miinile ii trebuie sa munceasca,ochii sa vada…Ar putea da …un picior.Si  a mers acasa.Intr-o saptamina piciorul drept i s-a curbat spre exterior ,iar el a inceput sa indoaie lemne,sa faca juguri,roti de caruta si orice isi dorea din lemn.

A plins mult pentru piciorul deformat.Nu mai putea sa joace (danseze),nu mai putea sa alerge impreuna cu caii,dar mindra lui l-a urmat la altar si a avut o viata frumoasa .

Si tot ce a iesit din mina lui era parca o minune.Sculpturi sau obiecte,erau deosebite,frumoase si ingenioase.

Am fost si eu la batrinul fag si l-am intrebat ce sa fac?

Parca,auzeam in mintea mea ca cineva imi spune:du-te acasa,copile!

In anul acela,un unchi m-a dus  si mi-a aratat citeva din tainele muntelui si a padurii si-atunci am stiut unde sint acasa.

20 răspunsuri

 1. Stiu si eu de vorbitul cu copaci batrani, si pe aici se mai practica, ai vazut multe si esti o veritabila carte de invataturi.

  • In masura in care cuiva ii foloseste,poate sa-si ia de aici.
   Inca se mai practica peste tot pe unde sint paduri sau in preajma salciilor (copacul sfintit ).
   Tu,care mergi des prin padure,stii cum e in preajma copacilor,stii cum e sa vorbesti cu ei si ce simti atunci si dupa aceea.

 2. Ce frumos. Uneori cand citesc povestile tale imi amintesc de o parte din cartile copilariei, cele din colectia „povesti nemuritoare”, pentru cei care le-au citit si si le mai amintesc.
  Ai timp? Strange-le pe cele mai frumoase dintre ele si publica-le.

  • Esti dragut,dar astea sint amintiri,nu povesti.Si pot fi verificate.

   • Tot ceea ce ai povestit s-a petrecut…când noi suntem poveşti. Te-ai dedat acestui act, acela scriptural, în care spui nu ceva, ci te spui pe tine, spui din tine amintiri; ţi le recuperezi. Multe au fost poate, atunci când le-a fost vremea, evenimente pe care le-ai trăit cu însemnătate. Toţi avem acea memorie, nu a tuturor însă vorbitoare…de ne este cu putinţă, avem şi capacitatea de a o retrăi. Precum ai făcut cu această poveste.

 3. N-am negat veridicitatea lor, iti spuneam doar ca-mi amintesc de povestile pe care le citeam cand eram copil.

 4. Salut, muțumesc că ne-ai povestit, mi-a plăcut mult, și asta și altele!

 5. Se pare ca erai gospodar inca din copilarie, Alexandru. Ca doar… omul gospodar isi face vara sanie, din cate stiu eu 😉

 6. îl înţeleg cu plânsul şi regretul… poate părea ciudat, straniu să te doară că nu mai… dansezi… dar eu aveam coşmaruri când eram adolescentă cu faptul că n-aş mai putea dansa, era viaţa mea dansul… dacă-i plăcea, îl înţeleg atât de bine…
  dar pentru a crea, pentru a-ţi găsi un loc în lume merită să dai piciorul… mâna, nu, pentru că ea lucrează, scrie, realizează… piciorul… ei, piciorul nu e esenţial – sună jalnic, dar noi, cei care am trecut prin asta, înţelegem.

 7. fenomenal ai scris, draga prieten.

 8. imi place cum povestesti 🙂

 9. ce poveste interesanta, e bine de stiut ca nimic nu-i gratis in lumea asta. eu cred c-as fi plecat amarata de acolo, imi trebuie toate ale mele, n-as fi putut da nimic…

  • Nu este pentru toti la fel.
   Mie nu mi-a cerut nimic,dar mi-a relevat sensul lui „acasa”.
   Depinde de ce-ti doresti.Stii,cele nespuse,asunse in tine.Si-atunci poate ca ai fi fost dispusa sa platesti si-ai fi plecat zimbind fericita…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: