Reciful de rudisti de la Valea Crisului

Caracterizare: Recif din formatiunea de Gossau.

Localizare: Versantul nordic al Crisului Repede in dreptul localitatii Bratca este format de o serie de dealuri domoale, ce reprezinta o treapta coborita a Muntilor Plopisului. Dealurile sint constituite din formatiunile recente, tertiare, ale bazinului Borod, dar de sub acestea apar si formatiuni mai vechi, apartinind Cretacicului superior. O astfel de aparitie, deosebit de interesanta si spectaculoasa, o constituie reciful de rudisti de la Valea Crisului.

Obiectul  ocrotirii: Cind valea se strimteaza si se ajunge in zona cu totul superioara, torentiala, unde valea se despleteste in doua piraie, in Piriul Gruiet si Piriul Petrelor, se observa mari aflorimente de gresii si gresii conglomeratice, ce alterneaza cu bancuri de calcare cenusii. Calcarele contin numeroase exemplare de Acteonella, care sint greu detasabile. In acest pachet, de circa 200 m grosime, se afla intercalate spre baza doua bancuri masive de rudisti.

Dupa cum se stie, rudistii sint bivalve asimetrice cu una din valve alungita si deformata in forma de cupa, iar cealalta redusa la rolul de capac. Deformarea cochiliei se datoreste faptului ca rudistii sint organisme ce traiesc fixate pe substrat, asociindu-se  pentru a forma colonii. Acest fapt este bine observabil la bancul superior, care se gaseste la confluenta celor doua piraie amintite si care are 10 m grosime. El este constituit exclusiv din rudisti, aflati in pozitie verticala, individ linga individ, inghesuiti si dind aspectul de tuburi de orga. Bancul inferior, situat pe la mijlocul piriului Petrelor, este mai putin cimentat, formele fiind mai bine vizibile si usor detasabile. Aici rudistii sint cu milioanele, inghesuiti in mai multe generatii suprapuse, ce formeaza un perete de 10-15  m inaltime. Exista forme subtiri de 10-12 cm diametru si lungi pina la 1 m, alaturi de forme mai groase si mai scurte.

In total, in cele doua bancuri au fost determinate 12 specii de rudisti, 9 apartinind genului  Hippurites, 2 genului Radiolites si una genului Bournonia. Ansamblul faunei arata ca este vorba de depozite apartinind Cretacicului Superior in facies de Gossau, prezenta speciilor Hippurites (Vaccinites) gosaviensis si Hippurites (Vaccinites) sulcatus, indicind virsta campaniana (Gossau mediu).

Remarcabil la calcarele cu rudisti din aceasta zona este pozitia verticala a indivizilor si lipsa oricarui material detritic, ceea ce inseamna ca avem de a face cu un recif in situ, nu cu forme remaniate. Desi faciesul de Gossau cu rudisti apare in numeroase locuri din Muntii Apuseni, doar in trei dintre acestea (Valea Crisului, Borzesti, Mustesti ) este vorba de recifi autohtoni. Si dintre acestea cel de la Valea Crisului este cel mai interesant, caci daca in celelalte locuri de aparitie a faciesului de Gossau se gasesc doar 3-5 forme de rudisti, aici numarul lor este maxim.

Importanta stiintifica deosebita, valoarea pieselor muzeistice care pot fi extrase de aici si atractivitatea peisagistica au determinat punerea sub ocrotire a zonei de aparitie a recifului pe o suprafata de 0,4 ha.

Aceasta rezervatie apare in literatura de specialitate si sub numele de „Reciful de rudisti de la Valea Neagra” sau „Reciful cu hipuriti de la Valea Mare”

(Bibliografie: Ghivulescu R. (1966); Reciful de rudisti de la Valea Mare de Cris, Ocrotirea naturii Vol.10.)

Hippurites

Foto:Google

13 răspunsuri

 1. m-e privirea patimasa!altfel nu inteleg de ce am citit ‘reciful de nudisti de la Valea Crisului’!!!!

  • Nu stiu daca se practica nudismul pe vaile Crisurilor, dar poti incerca daca vrei.
   Poate incepi o noua moda prin Apuseni..

 2. si eu tot cu „n” am citit prima data, ma declar vinovata 😀

  • Fetelor,va e dor de caldura,o plaja mica,in intimitate…
   Nu merg cu imaginatia mai departe,caci se pare ca si tu si Rodica ati fost pe faza.

 3. Interesant!… Azi dimineata( cand m-am trezit, ca nu era chiar dimineata), am citit tot „reciful de nudisti” :)… acum m-am dezmeticit mai bine. 🙂

 4. nudism n-am facut niciodata, dar am tras cu ochiul la nudisti 🙂

 5. Sunt pietre vii, intrucatva?… Au legatura cu trovantii?

  • N-au nici o legatura cu trovantii.Sint fosile de ,un fel de scoici preistorice.
   Formatiuni de tipul trovantilor sint pe Feleac,numite si „Formatiuni de Feleac”.

 6. Legat de pasiunea ta, Alexandru, o informatie de ultima ora – adica citita de mine in dimineata asta 😉 – a mai fost descoperit un mineral!
  Iaca aici articolul, sa te informezi direct de la sursa. Sigur, in cazul in care nu esti deja informat…
  http://www.descopera.ro/dnews/8145104-a-fost-descoperit-un-nou-mineral

  Cea mai buna saptamana!

  • Multumesc!
   Nu,n-am stiut de noul mineral.
   E posibil sa se gaseasca si la noi,pe pamint minerale noi,ca doar n-or fi doar cele stiute pina acum pe,in si sub scoarta pamintului,plus cele venite din spatiu cu ajutorul meteoritilor.
   Mai sint diverse scule si utilaje gasite in siturile arheologice care,desi au milioane de ani ,parca au fost uitate de un locuitor al secolului XX,iar unele au in componenta elemente care inca n-au fost separate sau descoperite pina acum.
   Sa-ti fie si saptamina asta una buna!
   Saru’mina,

 7. Hippuritesul (mi-e greu si sa-l scriu!) este frumos, parca ar fi sculptata. Ce marime poate avea unul?

  • In zona Valea Crisului s-au gasit -cele mai subtiri-de pina la un metru lungime.
   De fapt,am scris si in articol.E drept,e greu de retinut atitea informatii noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: