Procol Harum

Componenta (1976): Gary Brooker (p.vocal); Keit Reid (textier); B.J.Wilson (drms,perc); Mick Grabham (ch); Chris Copping (orga,ch.bass); Peter Solley (clav,v).

Constituita in 1967,ca formatie  destinata interpretarii pieselor lui Brooker si Reid,”Procol Harum” s-a impus rapid gratie  succesului international pe care l-a dat piesa „A Whiter Shade Of Pale”.

Chitaristul Ray Rowyer si bateristul Bobby Harrison din formula initiala au fost inlocuiti cu Robin Trower si B.J.Wilson (fosti asociati ai lui Brooker in grupul „Paramounts”) si grupul astfel compus a inregistrat primul album.Matthew Fisher,organist si producator al albumului  (3),a parasit grupul la mijlocul anului 1969,urmat si de David Knight,fiind inlocuiti de Chris Cooping (fost Paramounds) si in formula de cvartet au inregistrat albumele 4 si 5,dupa care chitaristul Robin Trower pleaca sa-si formeze „Jude” si mai tirziu „Robin Trower Band”.Locul lui Trower este preluat de Dave Ball si basistul Alan Cartwright  pentru realizarea albumului 6,unde s-a apelat si la contributia unei orchestre.La scurta vreme Mick Grabham a devenit chitaristul formatiei.

Elementele de specific ale grupului  au fost versurile elaborate ale lui Keith Reid si deosebita interpretare pianistica a lui Gary Brooker.

Desi nu se poate spune ca a fost o formatie lipsita de popularitate,adevaratul succes l-au avut in Statele Unite,nu in Anglia.

Albume:

1967-Procol Harum

1968-Shine On Brightly

1969-A Salty Dog

1970-Home

1971-Broken Barricades Hotel

1972-In Concert With Edmonton Symphony Orchersta

1973-Grand Hotel

1974-Exotic Bird And Fruit

1975-Procol’s Nimb

1977-Something Magic

…….ultimul album 2003-The Well’s On Fire

Anunțuri

8 răspunsuri

 1. De tare multa vreme nu i-am mai ascultat! De pe vremea cand asculam muzica la mag… Vezi? Nici de Procol Harum nu am auzit la nici un post de muzica, fie el radio sau TV. Pacat, inca o data. Bravo tie, inca o data!

 2. Am mai auzit muzica lor pe la radio,dar fara sa precizeze cine cinta si-atunci cei care n-au mai ascultat de mult sau cei care n-au ascultat de loc nu stiu despre ce-i vorba.
  Multumesc!

  • Uite ca nu stiam de ei… adica nu stiam cum se numesc. Cea mai cunoscuta melodie, e ” A white shade of pale”…

   • Deja ai avut un punct de reper,stiind aceasta piesa.
    De-acum stii-daca ai citit ce am scris si ai ascultat sau ai in vedere sa asculti ce au cintat.

 3. Multumesc!
  De obicei, cand dau peste ceva ce-mi place, ma pun pe cautat si ascultat cam tot ce gasesc de acea formatie, trupa, solist…

 4. Am ascultat cu placere.
  Ar putea fi inclus la muzica pentru nostalgici. Mai ales ca nu inteleg deloc muzica noua „din butoane”, chiar daca o ascult uneori si eu, dar doar pentru amuzament. Cele de gen:

  Imi place: A Whiter Shade Of Pale .
  Faina piesa.

  • Da,Procol Harum au o muzica frumoasa,elaborata si reusita chiar daca instrumentele din 1967 nu erau atit de performante ca cele de acum.

 5. A republicat asta pe Fosile şi pietre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: