Selenit

Este o varietate de gips CaSO4.2H2O

Gipsul compact cu granulatie fina se mai numeste si „alabastru”.Gipsul fibros chatoiant,in Europa se numeste „selenit”,iar in SUA „satin-spar”.

Alabastrul a fost folosit din antichitate pentru sculptura „Celebrele Tanagrale”,pentru ca fiind moale este extrem de usor de modelat.

Selenit brut

Selenit brut iluminat din spate

Dupa Aghires este o rampa de incarcare in vagoane a gipsului exploatat din zona.Era o gramada mare de gips si daca tot eram in trecere am zis sa vad,poate gasesc ceva.Si am gasit citeva bucati de selenit din care una este cea din poze.

5 răspunsuri

 1. pt mine gipsul e ala pe care-l folosesti cand iti rupi ceva os. nici nu ma gandeam ca poate arata si sub forma asta, trasparent aproape!

  • Dupa prelucrare devine asa cum il stim pentru diferite folosinte,dar in natura e cum l-am aratat eu in poze si inca in nenumarate forme,multe extrem de spectaculoase,mai ales cind sint cristalizate.

 2. Buna ziua! Va deranjez din nou cu alte roci care nu stiu ce sunt sper sa ma puteti ajuta.http://fosilemineraleroci.forumulmeu.ro/t32-roci-defileul-jiului
  Multumesc.

  • Alex,sa fac estimari care in proportie de 75% pot sa fie gresite,n-are sens.
   Daca esti din unul din centrele ubiversitare din tara,gasesti specialisti (geologi) care pot sa-ti spuna sigur ce fel de pietre ai dupa ce le vad,le pipaie etc.Si un profesor de Stiintele Naturii ar putea sa te ajute.Nu vreau sa te insel si de aceea n-am sa-ti spun nici o parere.
   Mult bine,

 3. Va multumesc pentru raspuns si va respect alegerea.Pana data viitoare numai bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: