Ray Charles

Fosile şi pietre

Impreuna cu un alt nume de referinta al muzicii populare de culoare Sam Cooke (1937-1964),Ray Charles poate fi considerat,pe buna dreptate,parintele stilului soul asa cum il cunoastem astazi.Asimilind si combinind ca nimeni altul,elementele de limbaj muzical din blues si gospel,el a dezvoltat un stil de intensa confesiune,de emotionanta ambianta incantatorie,preluat si dezvoltat apoi de Wilson Picket,Otis Redding si altii.

Este remarcabila si demna de mentionat activitatea sa in domeniul jazz-ului-ca pianist,organist si saxofonist-alto-activitate careia i s-a dedicat exclusiv in perioada tineretii si pe care a mbinat-o mai tirziu cu realizari deosebite in domeniul muzicii gospel,Rithm & Blues si soul.

Din albumele inchinate jazz-ului,cele mai reprezentative sint albumul (3) Soul Meeting,realizat impreuna cu marele vibrafonist de jazz Milt Jackson si albumul nr (7) Genius + Soul = Jazz realizat cu ajutorul aranjamentelor de tip Big Band  a lui Quincy Jones.

Nascut in Albany,Georgia la 23 septembrie 1932,cu numele complet de Ray…

Vezi articolul original 186 de cuvinte mai mult

4 răspunsuri

  1. Rascolesti…rascolesti…vad ca nu te lasi. Si cand te gandesti ca erau vremuri in care …toti astia erau care mai de CARE…

    • Sint articole vechi.
      Nu pare sa fie cineva interesat sa mearga in arhiva blogurilor si-atunci m-am gindit ca poate mai sint iubitori de muzica si care nu stiu si altceva.
      In tinerete m-am ocupat de muzica,iar informatiile sint de atunci.
      Ma bucur ca se gasesc destul de multe din piesele pe care le stiu si le-am avut inregistrate, pe youtube.
      Probabil ca stii toate melodiile.Nu cred ca ai avut timp fizic, in seara asta, sa le asculti deja.
      Auditie placuta!

      • Faci o treaba buna…eu oricum raman „ancorat”, din motive obiective, muzicii anilor tineretii. Din pacate acele repere nu mai au corespondente cu muzica contemporana…Dar la ce sa ne asteptam aflandu-ne intr-o lume debusolata, confuza, alterata…?!

      • Fiecare ramine ancorat in muzica contemporana lui.
        Si sa stii ca fiecare generatie isi are virfuri in toate domeniile.
        Faptul ca noi nu ne regasim in virfurile actuale,nu inseamna ca nu sint.

Lasă un comentariu